Tristan und Isolde

Tonsättare: Richard Wagner.
Libretto/text: Richard Wagner.
Svensk titel: Tristan och Isolde. 
Undertitel/nr: Handlung i tre akter. 
Uruppförande: 10 juni 1865 på Hoftheater i München. 
Personer: Tristan (tenor)
Isolde (sopran)
Kung Marke (bas)
Kurwenal, Tristans förtrogne (baryton)
Melot (tenor)
Brangäne, Isoldes förtrogna (mezzosopran)
En herde (tenor)
En styrman (baryton)
En ung sjömans röst (tenor)
skeppsfolk, riddare och väpnare, hovfolk (kör)
Tid och plats: Till havs ombord på Tristans skepp, Kung Markes borg i Cornwall, Tristans borg i Bretagne, under sägenomspunnen tidig medeltid.

Opera av Wagner, uppförd i München 1865. Libretto av tonsättaren efter Arthurssagan. De två älskande dricker en kärleksdryck i tron att det är ett gift; Tristansagan i J. Bédiers franska utformning ligger till grund för Frank Martins oratorium Le vin herbé, uppförd f.f.g. 1942; Stockholm 1952.
PM75


Handling/innehåll:

Förhistoria
Den iriske kämpen Morold drog ut mot Cornwall för att kräva tribut av kung Marke. Men Tristan, Markes systerson och vasall, besegrade Morold och sände istället för tributen Morolds huvud till Irland. Men med sitt förgiftade svärd lyckades motståndaren tillfoga Tristan ett sår som vägrade läka. Giftet var tillrett av Morolds trolovade Isolde och endast hon kunde hela såret. Tristan begav sig därför till Irland, för att under namnet Tantris låta sig botas av den besegrades brud. Men den läkekunniga kände i Tantris igen sin trolovades dråpare, eftersom en stålflisa som suttit i Morolds huvud passade in på ett jack i hans svärd. Isolde ville nu med dråparens svärd hämnas sin trolovades död. Men hon hindrades av hans bedjande blick, och hennes hat förvandlades till kärlek. Hon vårdade Tantris (Tristan) och lät honom när han väl tillfrisknat återvända till Cornwall. Inom kort återvände Tristan, nu under eget namn, till det iriska hovet för att begära Isoldes hand för sin morbror kung Markes räkning. För att de båda kungahusen skulle försonas gick Isolde med på att bli Markes hustru och anträdde färden till Cornwall.

Akt I.
(Ute till havs, på fördäcket till Tristans skepp)
Tristan har för kung Markes räkning uppvaktat den irländska kungadottern Isolde och för henne nu med sig tillbaka till Cornwall. Han älskar henne och hon honom, men utan att någon av dem upptäcker detta. En ung styrman sjunger en sång om "Irlands härliga mö". Isolde känner sig hånad.
Isolde kallar till sig Tristan för att tala med honom. Han avböjer hennes inbjudan.
Den djupt sårade Isolde anförtror Brangäne sin nöd. Isolde bestämmer sig för att dö tillsammans med Tristan, och inviger Brangäne i sin plan att bereda en giftdryck åt sig själv och sin älskade.
Men Brangäne byter ut dödsdrycken mot en kärleksdryck. Kärleksdrycken öppnar hjärta och mun. De båda älskande visar sina känslor. Då ankommer kung Markes skepp till Cornwall.

Akt II.
(Parken vid kung Markes borg i Cornwall. Natt)
Isolde är vigd med Marke, men hon längtar fortfarande efter Tristan. Medan kungen jagar, väntar hon otåligt på Tristan.
Tristan och Isolde ger sig hän i sin kärlek.
Riddaren Melot är avundsjuk på Tristan och råder kungen att återvända hem i förtid. Kung Marke upptäcker äktenskapsbrottet. Tristan störtar sig på Melots svärd.

Akt III.
(Tristans borg Kareol i Bretagne)
Den döende Tristan väntar på Isolde, somden trogne Kurwenal låtit tillkalla.
Isolde anländer och Tristan dör i hennes armar.
Kung Marke ankommer tillsammans med Melot till Tristans borg. Melot kämpar med Kurwenal och båda dör. Brangäne erkänner för Marke hur hon bytte ut trolldryckerna, och kungen förlåter henne. Men i och med Tristans död har Isolde förlorat livslusten, och hon sjunker ned död bredvid sin älskade..
Länkar: Tristan und Isolde
Länkar redigerade 2015-06-01
.
http://www.utexas.edu/courses/tristan/index.html
Tristan und Isolde i IMDb Noter till Tristan und Isolde i IMSLP Tristan und Isolde i engelska Wikipedia Tristan und Isolde i svenska Wikipedia Tristan und Isolde på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975