Tiggaroperan

Tonsättare: John Christoph Pepusch.
Libretto/text: John Gay.
Originaltitel: The beggar's opera.
Undertitel/nr: balladopera i tre akter.
Uruppförande: 29 januari 1728 på Lincoln's Inn Fields i London.
Svensk premiär: 5 januari 1945 på Operan i Stockholm.
Personer: Kapten Macheath, ledare för ett förbrytarband
Peachum, polisspion och hälare
Mrs. Peachum
Polly Peachum
Lockit, överuppsyningsman vid Newgatefängelset, Peachums kompanjon
Lucy Lockit
Teaterdirektören vid vars teater "operan" tänkes uppförd
Tiggaren, agerar som pjäsförfattare
Diana Trapers, bordellvärdinna, försäljerska av tjuvgods

(eng. The beggar's opera) balladopera med ord av John Gay och musikarrangemang efter populära slagdängor av John Christopher Pepusch; uruppförd i London 1728. Se Tolvskillingsoperan.
PM75


Handling/innehåll:
Prolog.
Tiggaren berättar att han har skrivit denna opera inför bröllopet mellan två balladsångare.

Akt I.
Polly är dotter till ledaren för en tjuvliga, Peachum, men har till föräldrarnas förskräckelse gift sig med stråtrövaren Macheath. Denne vet så mycket om Peachums affärer att den nyblivne svärfadern planerar att få Macheath arresterad så att dottern så snabbt som möjligt blir änka.
I en krog nära Newgate sänder Macheath ut sin liga på inbrott medan han själv stannar kvar för att roa sig med flickor han har inviterat. En av dem är Jenny Diver, som snappar åt sig en av hans pistoler och signalerar till Peachum, som väntar utanför i sällskap med en polis som arresterar Macheath.

Akt II.
I Newgatefängelset ställs Macheath inför fångvaktaren Lockits dotter Lucy, som beskyller honom för att vara far till det barn hon väntar, och han erbjuder sig att gifta sig med henne. Ryktena om sitt äktenskap med Polly bortförklarar han. Då Polly dyker upp i fängelset börjar de slåss med varandra, men sedan Peachum har släpat ut Polly befriar Lucy Macheath.

Akt III.
Lockit förebrår sin dotter hennes andel av flykten och beslutar i samråd med Peachum att i all hast sätta Macheath bakom lås och bom igen. En oväntad chans yppar sig då de får besök av mrs Diana Trapes, som har träffat Macheath samma dag. Under tiden försöker Lucy och Polly göra upp sina mellanhavanden, men grälet upphör plötsligt då deras respektive fäder stiger in med Macheath i bojor. Han förbereder sig på att bli hängd, följd av sex kvinnor som alla påstår sig vara gifta med honom, men då ingriper författaren för att förhindra att det hela slutar som en tragedi och ser till att Macheath blir benådad, så att allt kan ända i fröjd och gamman.


.
Länkar: Tiggaroperan
Länkar redigerade 2015-07-19
.
Tiggaroperan i IMDb Noter till Tiggaroperan i IMSLP Tiggaroperan i engelska Wikipedia Tiggaroperan i svenska Wikipedia Tiggaroperan på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975 ; Wikipedia