Tiefland / Låglandet

Tonsättare: Eugen d'Albert.
Libretto/text: Lothar, Rudolf efter Àngel Guimeràs skådespel Terra baixa (1896).
Undertitel/nr: Musikdrama i en prolog och två akter. Opus 34.
Uruppförande: Första versionen i tre akter: 15 november 1903 på Neues Deutsches Theater i Prag; andra och den numera brukliga versionen: 16 januari 1905 på Stadttheater i Magdeburg.
Personer: Sebastiano, en rik godsägare (baryton)
Tommaso, byns äldste, 90 år gammal (bas)
Moruccio, mjölnardräng (baryton)
Marta (sopran)
Pepa (sopran)
Antonia (mezzosopran)
Rosalia (alt)
Nuri (sopran)
Pedro och Nando, herdar i tjänst hos Sebastiano (2 tenorer)
En röst (bas)
Kyrkoherden (stum roll)
bönder, bondkvinnor (kör)
Tid och plats: En höglänt äng i katalanska Pyrenéerna och en by in en dal, ca 1900.


Handling/innehåll:
Prolog
En höglänt äng. Pedro och Nando är två herdar i tjänst hos den rike Sebastiano och lever tillsammans med sina djur i avskildhet i bergen. Men Pedro längtar efter en kvinna. En dag dyker Sebastiano upp i sällskap med bondpigan marta och Tommaso, byns äldste. Marta är Sebastianos älskarinna, men denne vill nu gifta bort henne med Pedro, eftersom han på grund av sina skulder själv måste gifta sig rikt. Sebastiano kräver dock oförblommerat av Marta att hon även i fortsättningen skall förbli hans älskarinna. som bröllopsgåva skall den fattige herden Pedro få överta kvarneni dalen nedanför. Marta blir upprörd över Sebastianos orimliga begäran och flyr ned i dalen. Den intet ont anande Pedro får av den lika ovetande Tommaso reda på att han skall få gifta sig med den vackra Marta. Han lämnar bergen, ger Nando i uppdrag att vaka över djuren och slår dövörat till för alla vännens varningar om det svekfulla låglandet.

Akt I.
I kvarnen. Pepa, Antonia och Rosalia har fått vetskap om planen att gifta bort Marta med Pedro och försöker övertala Moruccio att berätta vad som ligger bakom det hela. När denne tiger, vänder de sig till den oskyldiga Nuri, Martas förtrogna, som känner till alla detaljer och utan omsvep berättar allt. Pedro mottas med hån. Bröllopsceremonin inleds, trots att Marta är motsträvig. Tommaso, som har blivit misstänksam, vill veta sanningen av Sebastiano. Moruccio lättar sitt hjärta: Marta står i vägen för Sebastiano, eftersom denne måste gifta sig rikt för att kunna bli kvitt sina skulder. Tommaso skyndar till kyrkan för att förhindra vigseln, som dock redanär fullbordad. Rörande naivt betygar Pedro sin kärlek till sin nya hustru, men Marta förblir avvisande. Först när hon inser att Pedro har blivit lurad av Sebastiano och har rent samvete, besvarar hon sin makes ömma känslor.

Akt II.
I kvarnen. Bruden och brudgummen väcks av Nuris morgonsång. Tommaso uppmanar Marta att vara ärlig mot Pedro. Men det är för sent: Pedro har i staden fått reda på sanningen om äktenskapet, men utan att få veta namnet på rivalen.
Då dyker Sebastiano upp med några bönderoch befaller sin bondpiga Marta att dansa för honom. Nu bekänner Marta sanningen.
Sebastianos planer på att gifta sig rikt har misslyckats, eftersom Tommaso har varnat den tilltänkta bruden och hennes familj. Godsägaren inriktar sig nu helt på sin gamla älskarinna och ansätter Marta. Pedro utmanar rivalen till en brottningskamp och stryper sin husbonde, så som han en gång med blotta händerna dödade en varg som hotade hans hjord. Han hämtar bönderna och gör dem till vittnen till sin hämnd. Slutligen beger han sig upp i bergen tillsammans med Marta utan att hindras av någon.


.
Länkar: Tiefland
Länkar redigerade 2020-10-16
.
Noter till Tiefland i IMSLP Tiefland i engelska Wikipedia Låglandet i svenska Wikipedia Tiefland på Youtube                Källa: Opera, Könemann 1999