The turn of the screw

Tonsättare: Benjamin Britten
Libretto/text: Myfanwy Piper efter Henry James novell.
Undertitel/nr: Opera i prolog och två akter.
Svensk titel: En sällsam historia eller Skruvens vridning.
Uruppförande: 14 september 1954 på Teatro La Fenice i Venedig.
Svensk premiär: 21 januari 1958 på Blancheteatern i Stockholm.
Personer: Prologen (tenor)
Guvernanten (sopran)
Miles (gossopran)
Flora (sopran)
Mrs. Grose, hushållerskan (sopran)
Miss Jessel, den förre guvernanten (sopran)
Peter Quint, den förre betjänten (tenor)

Med En sällsam historia återvände Britten till kammaroperan. Liksom Våldtäkten på Lucretia och Albert Herring skrevs den för English Opera Group och orkestern är av samma storlek. De 16 scenerna är utformade som tema med variationer.
OL93


Handling/innehåll:
Prolog.
De båda föräldralösa barnen Miles och Floras förmyndare har anställt en guvernant som skall ta hand om dem eftersom han alltid är så upptagen av affärer att han inte hinner göra det själv. Guvernanten får order att aldrig besvära honom med något som gäller barnen. På resan till Bly i Suffolk är hon orolig för vad som väntar henne.

Akt I.
På godset blir hon mottagen av hushållerskan mrs Grose, som ger henne ett brev. Miles har blivit relegerad från sin skola därför att han fördärvar de andra barnen, men hon känner inte närmare till bakgrunden och bestämmer sig för att inte göra något utan anledning. Guvernanten är nöjd med sitt arbete tills hon en dag ser en mystisk mansfigur uppe i ett torn. Han dyker upp i flera olika sammanhang, och när guvernanten delger mrs Grose sina upplevelser berättar denna om betjänten Quint som fördrev huvudet på den förra guvernanten, miss Jessel. Båda är döda men visar sig alltjämt på godset. Under en lektion rabblar barnen upp sina läxor men Miles tillfogar en mystisk vers, Malo-Malo, som ingen förstår. En morgon då guvernanten är på promenad med barnen dyker miss Jessel upp, och på natten ropar Quint på Miles och miss Jessel på Flora. Hushållerskan hämtar in barnen.

Akt II.
De båda döda vill fördärva oskulden, och guvernanten erkänner att hon inte har något att ställa upp mot dem. Hon inser att barnen är besatta av andarna och beslutar lämna Bly.
Hon träffar emellertid miss Jessel i sitt sovrum och bestämmer sig trots allt för att stanna men kontakta barnens förmyndare. Quint befaller Miles att lägga beslag på brevet till förmyndaren. Miles och Flora sitter i skolrummet men plötsligt går Flora ut och ned till sjön där miss Jessel väntar på henne. Både Flora och mrs Grose förnekar att de sett henne. På natten berättar Flora skräckhistorier för mrs Grose, som beslutar resa till förmyndaren med barnen. Guvernanten försöker fråga ut Miles om det försvunna brevet men Quint pressar honom att inte röja något. I sin förtvivlan ropar Miles betjäntens namn, kastar sig i guvernantens armar och dör. Nu är det guvernanten som sjunger Malo-Malo-sången.


.
Länkar: The turn of the screw
Länkar redigerade 2018-03-18
.
The turn of the screw i IMDb The turn of the screw i engelska Wikipedia The turn of the screw i svenska Wikipedia The turn of the screw på Youtube                Källor: Operalexikonet, Prisma 1993 ; Prismas musiklexikon 1975