Ruslan och Ludmila

Tonsättare: Michail Glinka.
Libretto/text: Michaeil Glinka och Valerijan Sjirkov efte Alexandr Pusjkins dikt med samma namn.
Originaltitel: Ruslan i Ljudmila.
Undertitel/nr: opera i fem akter.
Uruppförande: 9 december 1842 på Stora teatern i S:t Petersburg.
Personer: Svetosar, storfursten av Kiev (bas)
Ljudmila/Ludmila/Lyudmila, hans dotter (sopran)
Ruslan, en riddare från Kiev och Ludmilas brudgum (bas eller baryton)
Ratmir, tatarfurste (alt)
Farlaf, en varjagisk riddare (bas)
Finn, en god trollkarl (tenor)
Naina, en ond häsa (mezzosopran)
Gorislava, Ratmirs fånge (sopran)
En skalt (tenor)
Tjernomor, en ond trollkarl, En dvärg (stumma roller)
En jättes huvud (manskör: tenor, bas)
Svetosars följe, riddare, bojarer och bojarhustrur, tjänarinnor, kvinnor med barn, ammor, gosseädlingar, vapendragare, hovmän, folk, morer, dvärgar, Tjernovors slavar, kvinnorna från trollslottet, nymfer och undiner (kör och balett)
Tid och plats: Det sägesomspunna Ryssland och det sagolika Österlandet under forntiden.


Handling/innehåll:
Akt I.
En skald sjunger om forna tiders stordåd och varnar för ödets nycker. Men storfursten Svetosars bröllopsgäster vil höra muntra sånger. Bruden Ludmila tar varmt avsked av fadern och tröstar de avvisade friarna Ratmir och Farlaf. Svetosar välsingnar barnen. Då hörs ett åskdån. Mörkret breder ut sig. När mörkret lättar är Ludmila försvunnen. Fadern utlovar halva riket och dotterns hand till den som för tillbaka Ludmila. Ruslan och Ratmir ger sig iväg. Farlaf smider dolska planer.

Akt II.
Under sitt sökande efter den försvunna bruden träffar Ruslan på den gamle Finn. Denne uppvaktade i sin ungdom den sköna Naina, men blev avvisad. Efter många års studier erhöll han magiska krafter och lyckades därigenom äntligen vinna Nainas kärlek. Men båda har nu blivit gamla och Finn flyr förskräckt undan den en gång så eftertraktade Nainas kärlek. Sedan dess hatar Naina alla älskande par och förföljer dem. Finn visar Ruslan vägen till Ludmila: Hon har blivit bortrövad av dvärgen Tjernomor. – Men Naina favoriserar Ruslans rival Farlaf och lovar att hjälpa denne. – Ruslan tvingas segerrikt kämpa mot huvudet till en jätte, som i döden yppar sin hemlighet: Jätten dödades av sin bror, dvärgen Tjernomor. Jättens huvud skänker nu Ruslan ett svärd och ber honom utkräva hämnd.

Akt III.
I Nainas trollslott utlovar de persiska flickorna en tillflykt undan världens kyla och lockar riddare att avvika från dygdens väg. Även Ruslan och Ratmir lockas av dem. Nainas flickor får Ratmir att mista förståndet och när han får se sin älskade Gorislava, som tidigare har rövats bort av Naina, känner han inte längre igen henne. Även Ruslan förhäxas av flickorna. Han glömmer kärleken till Ludmila och han tror sig älska Gorislava. Men Finn avslöjar Nainas bländverk och för riddarna tillbaka på den rätta vägen. Ratmir är åter förälskad in den trogna Gorislava och vänskapen till Ruslan är räddad.

Akt IV.
Den fängslade Ludmila motstår dvärgen Tjernomors frestelser och tänker längtansfullt på sin Ruslan. Dvärgen utfordrar Ruslan till strid och försänker den bortrövade i en trollsömn. Han möter Ruslan i kamp och blir besegrad. Men Ludmila befinner sig fortfarande i sin trollsömn och inget kan väcka henne. Ett leende spelar på hennes läppar. Ruslan grips av förtvivlan och svartsjuka. Vännerna Ratmir och Gorislava försöker lugna honom och hindra honom från att förlora förståndet. De råder honom att återvända hem.

Akt V.
Ratmir vakar över den sovande Ruslan. Under tiden rövas Ludmila bort av Farlaf. Ruslan förföljer kvinnorövaren. Finn ställer Ratmirs vänskap på prov och skänker honom en magisk ring, med vars hjälp han kan väcka Ludmila. Farlaf för med sig den sovande Ludmila till Kiev, där han gör hanspråk på hennes hand och på tronen. Men han lyckas inte bryta trolldomen. Det blir först Ruslan som kan väcka den sovande Ludmila. Ratmir har gett honom Finns magiska ring. Ratmir och Gorislava, Ruslan och Ludmila har bestått kärlekens och vänskapens prövningar. Festligheterna inleds och folket förenar sig med det av lidanden prövade fursteparet i en lovsång till fäderneslandet.


.
Länkar: Ruslan och Ludmila
Länkar redigerade 2022-04-25
.
Rusland and Lyudmila i Discogs Noter till Ruslan and Lyudmila i IMSLP Ruslan och Ludmila i Libris Ruslan and Lyudmila på Spotify Ruslan och Ludmila i Stockholms Stadsbiblioteks bestånd Ruslan and Lyudmila i engelska Wikipedia Ruslan och Ludmila i svenska Wikipedia Ruslan and Lyudmila på Youtube                Källa: Opera, Könemann 1999