På Sicilien / Cavalleria rusticana

Tonsättare: Pietro Mascagni.
Libretto/text: Guido Menasci och Giovanni Targioni-Tozzetti efter ett skådespel av Giovanni Vergas som i sin tur bygger på författarens novell med samma namn.
Originaltitel: Cavalleria rusticana.
Undertitel/nr: Melodramma i en akt.
Uruppförande: 17 maj 1890 på Teatro Costanzi i Rom, Stockholm samma år.
Personer: Santuzza, en ung bonddotter (sopran)
Turiddu, en ung bonde (tenor)
Lucia, hans mor (alt)
Alfio, en skjutsbonde (baryton)
Lola, hans hustru (mezzosopran)
En hustru (talroll)
En kvinna (talroll)
bondfolk, män, kvinnor, barn (kör)
Tid och plats: En siciliansk by vid påsk, ca 1880.

Operan handlar om ett passionsdrama i en siciliansk by. Operan är i en akt och det berömda intermezzot spelas med ridån uppe i mitten av operan, när scenen är tom på skådespelare.
PM75


Handling/innehåll:
Turiddu är förälskad i Lola men har blivit inkallad för att göra sin militärtjänst. När han återvänder hem har hon gift sig med skjutsbonden Alfio. Men passionen brinner fortfarande inom honom och i sin besvikelse söker han tröst i Santuzzas famn. Han lovar att gifta sig med henne. Hon är djupt förälskad i Turiddu och ger sig åt honom. Men Lola unnar inte väninnan lyckan, utan flirtar med Turiddu och lockar honom i sitt nät. Santuzza känner sig på påskdagen som en synderska och förmår inte besöka kyrkan. Hon anförtror sig till Turiddos mor, som dock inte kan hjälpa henne. I yttersta förtvivlan över att ha blivit avvisad av Turiddu avslöjar Santuzza Lolas förhållande med Turiddu för Alfio. Alfio utmanar äktenskapsförbrytaren till tvekamp. Turiddu hyser onda aningar och ber sin mor att ta sig an Santuzza innan han dör.


.
Länkar: På Sicilien / Cavalleria rusticana
Länkar redigerade 2018-12-02
.
Cavalleria rusticana i IMDb Noter till Cavalleria rusticana i IMSLP Cavalleria rusticana i engelska Wikipedia På Sicilien i svenska Wikipedia Cavalleria rusticana på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975