Österbottningar

Tonsättare: Leevi Madetoja.
Libretto/text: Leevi Madetoja efter Artturi Järviluoma.
Originaltitel: Pohjalaisia.
Undertitel/nr: opera i tre akter.
Uruppförande: 25 oktober 1924 på Finska Nationaloperan i Helsingfors.
Svensk premiär: 27 april 1927 på Operan i Stockholm.
Personer: Erkki Harri, anförare av fångtransporterna (bas)
Maija, hans dotter (sopran)
Kaisa, piga på Harris gård (alt)
Antti Hanka, en ung bonde, fånge (tenor)
Jussi Harri, Erkkis son (baryton)
Salttu, medhjälpare på Harris gård (tenor)
Kaappo, dräng på Harris gård (tenor)
Länsmannen (bas)
Liisa, en släkting till Harri (mezzosopran)
Karjanmaan Köystix (basbaryton)
Tid och plats: en gård i Finland på 1850-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
I sorgen över att hennes fästman Antti har arresterats för knivöverfall på en granne har Maija gått med i en religiös sekt, men bonden Jussi Harri lyckas få Antti tillfälligt frigiven så att han kan tala med Maija. Den nye länsmannen kommer oväntat på besök och vill se Anttis fängelsepass. Han fordrar också att Jussi skall ta av sig mössan för honom, men Jussi vägrar och länsmannen slår av honom mössan med sin piska. Jussi blir rasande och bryter sönder piskan. Länsmannen svär att hämnas skymfen.

Akt II.
Antti kommer tillbaka efter rättegången och berättar att han är dömd och kanske skall förvisas till Sibirien, och byborna ger länsmannen skulden för den hårda domen. Maija övertalar Antti att rymma, och när en skock slagskämpar drar genom byn tar han chansen, blandar sig med dem och flyr.

Akt III.
Länsmannen kommer och letar efter Antti och beskyller Jussi för att ha hjälpt honom att rymma. Jussi grips och torteras, men han lyckas slita sig loss och bryta sönder sina handbojor. Han tar till kniven och anfaller länsmannen, som hinner dra sin pistol och skjuta Jussi. I fallet sticker denne kniven i den förhatlige fienden och båda dör. Innan Jussi utandas sin sista suck ser han i en syn Finlands folk gå framåt med högburna huvuden: ett folk som aldrig kommer att låta sig kuvas av tyranner.


.
Länkar: Österbottningar
Länkar redigerade 2018-07-05
.
The Ostrobothnians i engelska Wikipedia Österbottningar i svenska Wikipedia Pohialaisia på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Wikipedia