Muntra fruarna i Windsor

Tonsättare: Otto Nicolai.
Libretto/text: S. H. Mosenthal efter Shakespeares pjäs.
Originaltitel: Die lustigen Weiber von Windsor.
Undertitel/nr: komisk-fantastisk opera i tre akter.
Uruppförande: 9 mars 1849 på Königliche Oper i Berlin.
Svensk premiär: 18 maj 1857 på Operan i Stockholm.
Personer: Sir John Falstaff (bas)
Fluth (baryton)
Reich (bas)
Fenton (tenor)
Junker Spärlich (tenor)
Doktor Cajus (bas)
Fru Fluth (sopran)
Fru Reich (mezzosopran)
Anna Reich (sopran)

Otto Nicolais populäraste opera, uppförd i Berlin 1849. En annan tysk opera med samma namn, av Ditterdorf, hade uppförsts 1797; Verdis Falstaff och Vaughan Williams Sir John in love bygger på samma pjäs.
PM75

Muntra fruarna i Windsor är Nicolais femte och sista opera och obestridda mästerverk. Han dog två månader efter urpremiären.
OL93


Handling/innehåll:
Akt I.
Fru Fluth och fru Reich har båda fått likalydande kärleksbrev från sir John Falstaff och vill nu straffa honom för hans fräckhet genom att locka honom i en fälla. Herr Reich kommer hem med dottern Annas båda friare, Juner Spärlich, som han gillar bäst, och dr Cajus, som hans fru föredrar, men Anna själv är förälskad i den fattige Fenton som föräldrarna inte vill veta av. Herr Fluth är mycket svartsjuk av sig och därför vill hans fru straffa honom på samma gång som Falstaff. Fru Reich har sänt herr Fluth ett brev där hon avslöjar att han samma kväll kan hitta Falstaff hos sin hustru, och samtidigt har fru Fluth inbjudit Falstaff till ett kärleksmöte. Denne kommer och vill omfamna fru Fluth, men just då rusar fru Reich in och säger att herr Fluth är på väg hem. De båda fruarna stoppar i all hast Falstaff i en tvättkorg, och medan herr Fluth förgäves söker igenom huset ser fru Fluth till att korgen töms i floden. Herr Fluth ger upp, och då förklarar fru Fluth kränkt att hon tänker ta ut skilsmässa på grund av hans omotiverade svartsjuka.
Nästa dag blir Falstaff på bättre humör då han får ett brev från fru Fluth där hon beklagar gårdagens incident och ber honom komma tillbaka.

Akt II.
Herr Fluth beger sig till Falstaffs stamvärdshus för att lära känna sin hustrus förmente älskare och presenterar sig som her Bach, som gärna vill göra intryck på fru Fluth. Falstaff skryter med sin erövring och berättar stolt att han samma kväll skall besöka just fru Fluth medan hennes man är ute.
Falstaff har nätt och jämt hunnit innanför dörren hos fru Fluth för andra gången förrän fru Reich åter meddelar att den svartsjuke äkta mannen är på väg, och Falstaff måste i all hast kläs ut till en gammal gumma. Herr Fluth tror nu att han skall hitta Falstaff i tvättkorgen igen, men den visar sig vara tom och han låter sin vrede gå ut över den gamla gumman, som han jagar ur huset utan att känna igen Falstaff.

Akt III.
De båda fruarna berättar för sina män om breven och hur de har straffat Falstaff, och alla fyra bestämmer sig för att locka honom i ännu en fälla. Vid midnatt skall han komma till ett avtalat möte i Windsor Forest förklädd som jägaren Herne och de andra skall vara utklädda till alfer, som skall reta och göra narr av honom. Samtidigt vill både herr och fru Fluth ta tillfället i akt att få Anna bortgift med den äktenskapskandidat de var för sig gillar, men Anna får reda på deras planer och tar saken i egna händer,.
Falstaff kommer ut i skogen på avtalad tid och spelet börjar. Till sist tigger han om nåd, och även Anna måste be sina föräldrar om förlåtelse för att hon har vigts vid Fenton i kapellet i skogen medan hennes friare i sina förklädnader "gift" sig med varandra. Föräldrarna förlåter henne och inbjuder alla till bröllop, även Falstaff.


.
Länkar: Muntra fruarna i Windsor
Länkar redigerade 2022-06-29
.
Muntra fruarna i Windsor i Discogs Noter till The merry wives of Windsor i IMSLP Muntra fruarna i Windsor i Libris Muntra fruarna i Windsor på Spotify Muntra fruarna i Wndsor i Stockholms Stadsbiblioteks bestånd The merry wives of Windsor i engelska Wikipedia Muntra fruarna i Windsor i svenska Wikipedia The merry wives of Windsor på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975