Madonnans juveler

Tonsättare: Ermanno Wolf-Ferrari.
Libretto/text: ursprungligen på italienska, av Enrico Gosisciani efter Carlo Zangarini.
Originaltitel: I gioielli della Madonna.
Undertitel/nr: opera i tre akter.
Uruppförande: (på tyska) 23 december 1911 på Kurfürstenoper i Berlin.
Svensk premiär: 4 december 1913 på Operan i Stockholm.
Personer: Biaso (tenor)
Carmela (mezzosopran)
Ciccillo (tenor)
Gennaro (tenor)
Maliella (sopran)
Rafaele (baryton)
Rocco (bas)
Totonno (tenor)

Innehåller mordscener (liksom Cavalleria rusticana) och dessutom ett populärt orkesterintermezzo.
PM75

Med Madonnans juveler avvek Wolf-Ferrari från sin invanda buffastil och försökte sig på en äkta veristisk opera i Mascagnis manér, kanske för att försöka behaga den italienska publiken som dittills hade varit kylig mot sin landsman. Experimentet var dock inte lyckat och förblev hans enda i den genren.
OL93Handling/innehåll:
Akt I.
Den unge smeden Gennaro har vuxit upp tillsammans med den föräldralösa Maliella, som han har blivit glödande förälskad i. Hon har flera beundrare, bl.a. skalden Braso och ledaren för carorristerna, Raffaele, vilken under en madonnafest i staden uppvaktar Maliella och säger att han för hennes skull skall stjäla smyckena på den madonnafigur som bärs omkring på gatorna.

Akt II:
Då Maliella börjar tala om att flytta hemifrån samlar sig Gennaro och förklarar henne sin kärlek, men hon avvisar honom och säger att den man hon väljer skall vara så betagen i henne att han är villig att stjäla madonnans juveler om hon ber honom om det. Gennaro blir både upprörd och olycklig och stänger in henne. Raffaele sjunger en serenad för henne, och hon låter övertala sig att dagen därpå bege sig till hans gömställe. Gennaro har dock tagit henne på orden och kommer med madonnans juveler, och Maliella går villigt in i hans famn.

Akt III.
Nästa dag kommer Maliella till Raffaele, för vilken hon bara är en ny erövring. Han lägger till sin förskräckelse märke till att hon bär madonnans juveler, och när hon erkänner att hon har lovat bort sig till Gennaro för att få dem vänder han henne ryggen. Hon kastar juvelerna för fötterna på Gennaro, som har följt efter henne, och går och dränker sig medan han bär tillbaka dem till madonnastatyn. Sedan tar även han sitt liv.


.
Länkar: Madonnans juveler
Länkar redigerade 2021-04-11
.
Noter till I gioielli della Madonna i IMSLP I gioielli della Madonna på Spotify I gioielli della Madonna i engelska Wikipedia Madonnans juveler i svenska Wikipedia I gioielli della Madonna på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975