Lucretia / Våld mot Lucretia / Våldtäkten på Lucretia

Tonsättare: Benjamin Britten.
Libretto/text: Roland Duncan efter André Obeys teaterpjäs Le viol de Lucrèce.
Originaltitel: The rape of Lucretia.
Undertitel/nr: opera i två akter.
Uruppförande: 12 juli 1946 på Mr. and Mrs. John christie's Opera House i Glyndebourne i Sussex.
Personer: Manlig (tenor) respektive kvinnlig (sopran) berättarkör
Collatinus och Junius, romerska generaler (bas, baryton)
Prins Tarquinius Sextus, son till den etruskiske tyrannen Tarquinius Superbus (baryton)
Lucretia, Collatinus hustru (alt)
Bianca, Lucretias gamla amma (mezzosopran)
Lucia, Lucretias tjänarinna (sopran)
Tid och plats: romerskt fältläger/Lucretias hus i Rom, ca 500 f.Kr.


Handling/innehåll:
Akt I.
Scen 1.
Ett härläger utanför Roms portar. En kvalmig natt. Collatinus, Junius och Tarquinius Sextus dricker och beklagar sig över sina hustrurs otrohet. Endast Lucretia, Collatinus hustru, har rykte om sig att vara dygdig. Tarquinius beslutar sig för att bringa den så lovordade damen på fall genom att förföra henne.
(Mellanspel: en skildring av Yarquinius ritt till Rom.)
Scen 2. Lucretia sitter vid spinnrocken tillsammans med sin tjänarinna och amman. Tarquinius träder in och ber om nattlogi.

Akt II.
Scen 1.
Etruskerna har utsatt Rom för en fruktansvärd förstörelse. Men vad betyder de yttre härjningarna mot den inre förödelsen? Romarna har ännu kvar ett sista inre bålverk mot de sedeslösa etruskerna, den dygdiga Lucretia. Men Tarquinius tränger sig in i Lucretias sovgemak. Hon värjer sig, men blir ändå övermannad.
(Mellanspel: Koral över Kristi lidande, när dygden "ansätts av synd".)
Scen 2. Bianca och Lucia hälsar glatt den nya dagen välkommen. Men glädjen förbyts i fasa när de får reda på vad som har skett under natten. Lucretia begär att få träffa sin make, och tar avsked av livet. Collatinus hyser visserligen både tilltro och kärlek till henne, men den enda möjligheten för Lucretia att bevisa sin oskuld är att begå självmord. Hon stöter en dolk i sitt hjärta. Den allmänna bestörtningen och sorgen över hennes död (passacaglia) mynnar ut i kristet löfte om frälsning (Epilog).


.
Länkar: Lucretia
Länkar redigerade 2018-03-01
.
The rape of Lucretia i IMDb The rape of Lucretia i engelska Wikipedia Lucretia i svenska Wikipedia The rape of Lucretia på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975