Lakmé

Tonsättare: Léo Delibes.
Libretto/text: Edmond Gondinet och Philippe Gille, delvis baserad på Pierre Lotis roman La mariage de Loti (1880).
Undertitel/nr: Opéra i tre akter.
Uruppförande: 14 april 1883 på Opéra-Comique i Paris.
Personer: Lakmé, Nilakanthas dotter (sopran)
Nilakantha, brahman (bas)
Gérald och Frédéric, engelska officerare (tenor, baryton)
Ellen och Rose, engelska flickor (2 sopraner)
Mrs. Bentson, deras guvenant (mezzosopran)
Mallika, Lakmés tjänarinna (mezzosopran)
Hadji, Nilankanthas tjänare (tenor)
engelsmän och engelskor och indiska gatuförsäljare, troende, folk (kör)
Tid och plats: Indien, 1800-talet.

Lakmé är dotter till en brahmansk präst; hon är kär i en brittisk officer.
PM75


Handling/innehåll:
Genom mod och självuppoffrande hedrar indiskan Lakmé sin jordiska kärlek till en engelsman. Europén står oförstående inför den främmande kulturen, som bara skänker honom undran och sorg.

Akt I.
Brahmanen Nilankantha, en svuren motståndare till de engelska kolonisatörerna, har under sin bortvaro under en kort tid lämnat den heliga trädgården i sin dotter Lakmés vård. Trots att européer är förbjudna att beträda det heliga området, bryter sig några engelsmän in i trädgården. Den engelske officeren Gérald förälskar sig i Lakmé. Hans känslor besvaras.

Akt II.
Nilankantha blir bestört över helgerånet och söker efter de skyldiga. Men Lakmé tiger. Prästen klär då ut sig till tiggare och tvingar Lakmé att väcka uppmärksamhet på marknadsplatsen genom att sjunga. Gérald går i fällan och förråder sig. Nilankantha försöker mörda honom, men lyckas bara såra honom.

Akt III.
Lakmé har gömt Gérald i en skogshydda och botat honom. Vännen Frédéric uppmanar den förälskade engelsmannen att återuppta sina plikter som soldat. Lakmé inser att det är hopplöst för dem att tänka sig en framtid tillsammans. Genom att erbjuda Gérald vatten från en helig källa gör Lakmé honom oåtkomlig för fadern. Själv tar hon gift. Nilankantha försonas med Lakmé, eftersom dottern har sonat sin skam.


.
Länkar: Lakmé
Länkar redigerade 2018-03-17
.
Lakmé i IMDb Noter till Lakmé i IMSLP Lakmé i engelska Wikipedia Lakmé i svenska Wikipedia Lakmé på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975