Lady Macbeth från Mzensk

Tonsättare: Dmitrij Sjostakovitj.
Libretto/text: Alexandr Preis och Dmitrij Sjostakovitj efter Nikolaj Leskovs novell med samma namn (1865).
Originaltitel: Lady Macbeth Mtsenskago uyezda.
Undertitel/nr: opera i fyra akter (nio scener).
Uruppförande: första versionen 22 januari 1934 på Malyjteatern i Leningrad (S:t Petersburg); andra versionen under titeln Jekaterina Izmajlova: 8 januari 1963 på Stanislavskij-Nemirovitj-Dantjenko-musikteatern i Moskva.
Personer: Boris Timofejevitj Ismailov, köpman (hög bas)
Zinovij Borisovitj Ismailov, hans son, köpman (tenor)
Katerina Lvovna Ismailova, Zinovijs hustru (sopran)
Sergej, dräng hos familjen Ismailov (tenor)
Aksinja, kokerska (sopran)
Tiggaren (tenor)
Förvaltaren (bas)
Husdrängen (bas)
Tre förmän (3 tenorer)
Mjölnaren (bas)
Kusken (tenor)
Prästen (bas)
Polischefen (baryton)
Polismannen (bas)
Läraren (tenor)
Drucken gäst (tenor)
Sergeanten (bas)
Väktaren (bas)
Sonjekta, tvångsarbeterska (kontraalt)
En gammal tvångsarbetare (bas)
En tvångsarbeterska (sopran)
En gäst hos Boris Timofejevitj (bas)
arbetare och arbeterskor hos familjen Ismailov, bröllopsgäster, poliser, manliga och kvinnliga straffångar (kör)
Tid och plats: en rysk provinsstad, 1860-talet.

Handlar om en rysk mörderska från köpmannaklassen. Operan omdöptes senare till Katerina Ismailova efter henne. Verket beömdes som "smaklöst" av den ryska kritiken 1936. En svit för sopran och orkester har gjorts ur musiken till operan.
PM75


Handling/innehåll:
Akt I.
Köpmannahustrun Katerina Ismailova har långtråkigt. Hennes man Zinovij är motbjudande och de saknar barn. När Zinovij skall resa bort under några dagar, förnedrar svärfadern Katerina genom att inför alla drängarna tvinga henne att svära att hon skall vara trogen. Tjänstefolket skrattar. Kokerskan Aksinja vet en utväg. Hon gör Katerina uppmärksam på en ny arbetare, som avskedades från sitt förra arbete på grund av ett kärleksförhållande med hustrun. Han skulle kunna bota den uttråkade Katerina. – Några arbetare spelar Aksinja ett spratt, som hotar urarta till en våldtäkt. Katerina går emellan och provoceras av Sergej till att mäta sina krafter med honom. Hon finner hans mod tilltalande. – Under förevändning att han vill låna böcker av Katerina, tränger Sergej in i hennes sovrum och de blir ett par.

Akt II.
boris, som plågas av sömnlöshet och åtrå, bevakar sitt hus och sin gård, men framför allt svärdottern. Han beslutar sig för att i makens frånvaro fullgöra dennes äktenskapliga plikter. Just då klättrar Sergej ut genom Katerinas fönster och hamnar i den gamles våld, som istället för att pröva sina krafter i Katerinas säng nu låter dem gå ut över Sergejs rygg. Inför hela det samlade tjänstefolket och den maktlösa Katerina slår han nästan ihjäl drängen, och låter sedan spärra in honom i förrådskällaren. Boris har blivit hungrig och vill att svärdottern skall ge honom resterna av gårdagens svampstuvning. Hon kryddar maten med råttgift. Medan den gamle dör en plågsam död, tar hon ifrån honom nyckeln till källaren där Sergej är instängd. – Katerina delar den äkta sängen med Sergej. När den äkta maken återvänder på natten, mördar de honom och gömmer liket i källaren.

Akt III.
Katerina gifter sig med Sergej, eftersom hennes äkta make anses vara försvunnen. Medan alla befinner sig i kyrkan för att vara med om vigseln, bryter sig en sjaskig tiggare in i källaren. Men istället för det vin som han hade hoppats finna, upptäcker han liket och skyndar sig till polisen. – Polischefen och polismännen känner sig förfördelade eftersom de inte har blivit inbjudna till bröllopet. Nyheten om liket i källaren ger dem en förevändning att dyka upp oinbjudna på bröllopet. – När bröllopsfesten har nått sin höjdpunkt upptäcker Katerina det uppbrutna källarlåset. Men det är för sent att fly. Mördarna flyr.

Akt IV.
Katerina och Sergej har dömts till straffarbete och är på väg till Sibirien. När de slår läger för natten, skils män och kvinnor åt. Men Katerina mutar vakterna för att få komma till Sergej, som är hennes enda tröst. Men Sergej förebrår henne för att ha varit skuld till hans olycka. Han har förlorat all lust till den tidigare köpmannahustrun. Han intresserar sig för Sonjetka, en ung kvinnlig straffånge. När Katerina upptäcker Sergejs otrohet, knuffar hon ned sin rival i vattnet och hoppar själv efter. Båda drunknar. Straffångarna drivs vidare.


.
Länkar: Lady Macbeth från Mzensk
Länkar redigerade 2021-06-08
.
Lady Macbeth of Mtsensk district på Spotify Lady Macbet from the Mtsensk district i engelska Wikipedia Lady Macbeth från Mzensk i svenska Wikipedia Lady Macbeth of the Mtsensk district på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975