Jonny spielt auf

Tonsättare: Ernst Krenek.
Libretto/text: Ernst Krenek.
Undertitel/nr: Oper i två delar (11 scener).
Svensk titel: Jonny spelar upp.
Uruppförande: 10 februari 1927 på Stadttheater i Leipzig.
Personer: Kompositören Max (tenor)
Sångerskan Anita (sopran)
Jonny, afroamerikansk jazzviolinist (baryton)
Violinvirtuosen Daniello (baryton)
Städerskan Yvonne (sopran)
Impressarion (buffobas)
Hotelldirektören (tenor)
En anställd vid järnvägen (tenor)
Tre poliser (tenor, baryton, bas)
En städerska, En uppassare, En nattvakt på hotellet, En polistjänsteman, Två chaufförer, Ett kvinnligt butiksbiträde, En bärare (stumma roller)
hotellgäster, resenärer, publik, glaciärens röst (kör)
Tid och plats: En storstad i Centraleuropa, Paris, Alperna, samtid.

(ty.) opera av Krenek i jazzpåverkad stil, uppförd i Leipzig 1927, därefter översatt till 18 språk. Libretto av tonsättaren: Jonny är en afroamerikansk violinist. Uppförd i Göteborg 1930.
PM75


Handling/innehåll:
Del 1
Tonsättaren Max Reger beger sig tillsammans med sångerskan Anita till en glaciär, där hon genom att försäkra honom om sin kärlek lyckas skingra hans dystra tankar. Men i mötet med ensamheten grips Anita av ångest och vill att de skall återvända till hotellet. Där måste hon snart lämna Max för att förbereda sig inför operaföreställningen. När hon är på väg till operahuset gör jazzviolinisten Jonny närmanden, men violinvirtuosen Daniello kommer till hennes undsättning. Daniello är inte sen att utnyttja situationen för ett kärleksäventyr, men förvånas nästa dag över att Anita vill återvända till Max. När han ber om något som ett minne, skänker Anita honom en ring. Under tiden har Jonny spelat Daniello ett spratt genom att byta ut dennes värdefulla violin mot Anitas banjo och hon har sedan utan att veta om det burit med sig violinen i banjofodralet därifrån. Daniello gör en stöldanmälan hos hotelldirektören. Denne avskedar städerskan Yvonne, Jonnys väninna, som misstänks för stölden. Hon får dock genast anställning hos Anita.

Del 2
Daniello gruvar på hämnd. Han ger Yvonne i uppdrag att ge Max den ring som Anita gav honom som ett minne. Planen verkar lyckas. Max är olycklig eftersom Anita är borta på natten och han ser nu ringen som ett bevis på hennes otrohet. Han vill störta sig ned i glaciären. Men glaciärens stämma uppmanar honom att vända tillbaka. Via hotellhögtalaren hör han Anita sjunga den melodi som han har komponerat och han vill återvända till henne. Jonny tar med sig Daniellos violin, som Anita utan att veta om har burit med sig från dennes rum, för att spela på den under ett framträdande som skall sändas i radio. Daniello känner igen tonen från sin violin. Innan den varskodda polisen anländer, hinner Jonny ta sig till järnvägsstationen. Där träffar han Max, som skall resa till Amerika tillsammans med Anita, som har ett engagemang där. Jonny placerar instrumentet i deras bagage. I sista minuten talar Daniello skadeglatt om för Anita att Max skall gripas för stölden, men Yvonne vill rädda Max genom att vittna till hans fördel. Daniello försöker med våld förhindra detta, men hamnar i samband med handgemänget under det ankommande tåget. Jonny lovar Yvonne att reda upp det hela. Han övermannar poliserna, befriar Max och för honom snabbast möjligt l till järnvägsstationen, där han i sista ögonblicket hinner med till Amsterdam, där Anita och han skall ta båten till Amerika. Som dagens – och tidens – hjälte spelar Jonny, framtidens människa och konstnär, upp sin musik på mästarfiolen.


.
Länkar: Jonny spielt auf
Länkar redigerade 2016-03-15
.
Jonny spielt auf i engelska Wikipedia Jonny spielt auf i svenska Wikipedia Jonny spielt auf på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975