Jenůfa / "Hennes fosterdotter"

Tonsättare: Leoš Janáček.
Libretto/text: Gabriela Preissová efter hennes skådespel "Hennes fosterdotter".
Originaltitel: Její pastorkyňa.
Undertitel/nr: Opera ur det mähriska bondelivet i tre akter.
Uruppförande: 21 januari 1904 på Neues Deutsches Theater (nuvarande Smetanateatern) i Brünn (Brno).
Personer: Den gamla Buryjovka, som är satt på undantag och tjänar som husfru i kvarnen (alt)
Števa Buryja, hennes sonson (tenor)
Laca Klemeň, dennes halvbror (tenor)
Kostelnička, Buryjovkas svärdotter (sopran)
Jenufa, hennes fosterdotter (sopran)
En gammal gesäll (baryton)
Bydomaren (bas)
Bydomarens hustru (mezzosopran)
Karolka, deras dotter (mezzosopran)
Barena, tjänsteflicka i kvarnen (sopran)
Jano, herdepojke (sopran)
Fastern (alt)
musikanter, byfolk, rekryter (kör)
Tid och plats: En bergsby i Mähren, senare delen av 1800-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
Den öppna platsen utanför kvarnen. Jenufa väntar på att hennes älskade Števa skall återvända från värvningskontoret. Hon är mycket rädd, eftersom han om han måste bli soldat inte kommer att kunna gifta sig med henne. Hon väntar barn, vilket hon har hållit hemligt för familjen. Även Števas styvbror Laca är förälskad i Jenufa, men hon bryr sig inte om honom. Števa har blivit frikallad och han firar det genom att dricka sig berusad. Jenufas fostermor, Kostelnička, som aktas och fruktas av alla, tycker att han har betett sig skandalöst och skjuter därför upp äktenskapet i ett år. Den sorgsna Jenufa tillbakavisar ilsket Lacas uppvaktningsförsök. I vredesmod vanställer denne Jenufas ansikte med en kniv.

Akt II.
Ett halvår senare, i Kostelničkas hus. Ingen anar att Jenufa har fött ett barn, eftersom fostermodern har hållit henne gömd i ett hus och spridit ut att hon har rest bort. Fostermodern förebrår sig sin stränghet, eftersom Števa inte längre vill gifta sig med den vanställde Jenufa och redan har förlovat sig med Karolka, bydomarens dotter. Men Laca älskar fortfarande Jenufa. Kostelnička fruktar emellertid att han inte längre kommer att vilja gifta sig när han får höra talas om barnet. När Jenufa under två dagar ligger svårt sjuk i feber, dödar fostermodern trots svåra samvetskval barnet genom att dränka det i kvarndammen. Hon lyckas övertyga såväl Jenufa som Laca om att barnet har dött en naturlig död. Den förtvivlade Jenufa går med på äktenskapet.

Akt III.
Två månader senare, i Kostelničkas hus. På morgonen dagen för Jenufas och Lacas bröllop infinner sig gästerna, bland dem även Števa och Karolka. Just som fostermodern skall ge brudparet sin välsignelse, får sällskapet höra att man hittat liket av ett spädbarn under isen i kvarndammen. Jenufa anklagas för barnamord. Men Kostelnička erkänner sin skuld och grips. Endast Jenufa förlåter henne. Števa och Laca känner sig båda lika skyldiga. Karolka bryter förlovningen med Števa. Jenufa löser Laca från äktenskapslöftet. Men denne håller sig till henne, och båda bestämmer sig för att börja leva ett nytt, bättre liv.


.
Länkar: Jenůfa
Länkar redigerade 2015-09-28
.
Jenufa i IMDb Noter till Jenufa i IMSLP Jenufa i engelska Wikipedia Jenufa i svenska Wikipedia Jenufa på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975