Gianni Schicchi

Tonsättare: Giacomo Puccini.
Libretto/text: Giovacchino Forzano efter en episod ur Inferno (30:e sången) ur Dante Alighieris Den gudomliga komedin.
Undertitel/nr: opera i en akt.
Uruppförande: 14 december 1918 på Metropolitan i New York, tillsammans med Il tabarro (Manteln/Kappan) och Suor Angelica (Syster Angelica).
Personer: Gianni Schicchi (baryton)
hans dotter Lauretta (sopran)
Buoso Donatis släktingar:
Zita, "den gamla", Buonos kusin (alt)
Rinuccio, Zitas brorson (tenor)
Gheraldo, Buosos brorson (tenor)
Nella, hans hustru (sopran)
Gheraldino, deras son (alt)
Betto di Sigma, Buosos svåger (bas)
Simone, Buosos kusin (bas)
Marco, hans son (baryton)
La Ciesca, Marcos hustru (mezzosopran)
Mäster Spinelloccio, läkare (bas)
Mäster Amantino di Nicolao, notarie (baryton)
Pinellino, skomakare (bas)
Guccio, färgare (bas)
Tid och plats: Florens, 1299.

komisk opera i en akt av Puccini, framförd i New York 1918 tillsammans med Manteln och Syster Angelica, två andra enaktare vilka föregår denna och tillsammans med vilken de bildar Puccinis "triptyk" (it. trittico). Libretto av G. Adami. Schicci, en medeltida florentinsk rövare, är huvudpersonen.
PM75


Handling/innehåll:
Buoso Donatis hycklande släktingar beklagar hans död. Men snart tisslar och tasslar de med varandra om att donati har skänkt sin förmögenhet till ett kloster. Simone förklarar att testamentet redan ligger hos notarien och att det inte finns något att göra. Men om testamentet fortfarande skulle finnas i huset, då... Alla letar efter testamentet, som till sist hittas av Rinuccio. Nu är goda råd dyra. Rinuccio känner en person som kan hjälpa dem: Gianni Schicchi. Släktingarna vägrar söka denns hjälp, eftersom han är en inflyttad landsortsbo. Rinuccio erinrar dem om att Florens hela ryktbarhet står i skuld till sådana "inflyttade landsortsbor". Man tillkallar Gianni Schicchi och denne anländer tillsammans med sin dotter Lauretta, som vill gifta sig med Rinuccio. Zita vägrar att ge sitt tillstånd till äktenskapet och Gianni Schicchi, som känner sig kränkt, vill gå därifrån. Endast Laurettas vädjan får honom att stanna kvar. Han finner en utväg: om ingen annan än de närvarande känner till Donatos död, kan man skriva ett nytt testamente. Men straffet är hårt om brottet uppdagas: stympning av vänsterhanden och landsförvisning. När läkaren dyker upp, släpper man inte in honom. Gianni Schicchi härmar Donatso röst och lugnar genom dörrspringan läkaren. Man tillkallar notarien och vittnen. Under tiden viskar var och en i Gianni Schicchis öra sitt önskemål beträffande testamentet. Gianni Schicchi, som nu ligger till sängs och är iklädd den dödes kläder, börjar i notariens närvaro diktera testamentet och utser sig själv till huvudarvinge. Släktingarna vill protestera, men vågar inte på grund av det fruktade straffet. Knappt hinner notarien och vittnena därifrån förrän alla kastar sig över Gianni Schicchi. Men denna är nu herre i sitt "ärvda" hus och jagar alla därifrån. Endast paret Lauretta och Rinuccio stannar kvar. Gianni Schicchi vänder sig till publiken: för det här sprattet dömde Dante honom till helvetet, men han hoppas på en mildare dom av publiken.


.
Länkar: Gianni Schicchi
Länkar redigerade 2016-02-29
.
Gianni Schicchi i IMDb Noter till Gianni Schicchi i IMSLP Gianni Schicchi i engelska Wikipedia Gianni Schicchi i svenska Wikipedia Gianni Schicchi på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975