Eugen Onegin / Jevgenij Onegin / Yevgeny Onegin

Tonsättare: Peter Tjajkovskij.
Libretto/text: Peter Tjajkovskij och Konstantin Sjilovskij efter Alexandr Pusjkins versroman Eugen Onegin (1831).
Engelsk titel: Eugene Onegin.
Undertitel/nr: Lyriska scener i tre akter.
Uruppförande: inofficiellt: 29 mars 1879 på Malyjteatern i Moskva; officiellt: 23 januari 1881 på Bolsjojteatern i Moskva.
Personer: Larina, godsägarinna (mezzosopran)
Tatjana och Olga, dennes döttrar (sopran, alt)
Filippjevna, amma (mezzosopran)
Jevgenij Onegin (baryton)
Lenskij (tenor)
furst Gremin (bas)
En kapten (bas)
Zareskij (bas)
Triquet (tenor)
bondfolk, balgäster, godsägare och godsägarinnor, officerare (kör och balett)
Tid och plats: På landsbygden och i S:t Petersburg under 1820-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
Scen 1. I en trädgård på släkten Larins lantgods. De unga flickorna Tatjana och Olga längtar efter kärlek och lycka. Bönderna hälsar härskarinnan. Endast Tatjana lyssnar uppmärksamt. Grannen Lenskij, en poet, är förlovad med den muntra Olga. Han presenterar för släkten Larin en vän från S:t Petersburg, Eugen Onegin. Medan Lenskij uppvaktar sin tillbedda Olga, underhåller Onegin den melankoliska Tatjana med ett intellektuellt samtal.
Scen 2. Tatjana frågar ut amman Filippjevna om kärlek. Hon har förälskat sig i Onegin, som för henne förkroppsligar hjälteidealet från hennes drömmar och från den romantiska litteraturen. I ett brev bekänner hon sin kärlek till Onegin och skickar iväg Filippjevna med detta till honom.
Scen 3. Den upphetsade Tatjana väntar oroligt på Onegin. Denne visar hövligt tillbaka flickans kärleksförklaring: han varken söker eller behöver kärleken.

Akt II.
Scen 1. De adliga från trakten infinner sig till en bal med anledning av Tatjanas födelsedag. Fransmannen Triquet sjunger en gratulationskuplett. Onegin har långtråkigt och är arg på Lenskij, som har övertalat honom att följa med till balen. För att förarga vännen dansar han oavbrutet med Olga. Lenskij känner sig sårad och utmanar Onegin på duell.
Scen 2. Morgonen därpå står vännerna mot varandra som fiender. Båda vet att duellen är vansinnig, men ingen finner kraft att ta det första steget till fårsoning. Lenskij dödas av Onegin.

Akt III.
Scen 1. Efter flera års kringflackande i utlandet återvänder Onegin till S:t Petersburg, där han återser Tatjana, som nu har gift sig med furst Gremin och är en vacker, firad kvinna. Onegin förälskar sig i den kvinna, som han en gång försmådde.
Scen 2. Onegin har övertalat Tatjana till ett samtal på tu man hand och bekänner sin kärlek till henne. Tatjana älskar fortfarande Onegin, men visar tillbaka hans kärleksförklaringar och förblir sin make trogen.


.
Länkar: Eugen Onegin
Länkar redigerade 2016-11-07
.
Eugen Onegin i IMDb Noter till Eugen Onegin i IMSLP Eugene Onegin i engelska Wikipedia Eugen Onegin i svenska Wikipedia Eugene Onegin på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975