En midsommarnattsdröm

Tonsättare: Benjamin Britten.
Libretto/text: Benjamin Britten och Peter Pears efter William Shakespears skådespel med samma namn.
Originaltitel: A midsummer night's dream.
Undertitel/nr: opera i tre akter.
Uruppförande: 11 juni 1960 i Jubilee Hall i Aldeburgh, Suffolk.
Personer: Oberon, älvkonung (countertenor eller alt)
Titania, älvdrottning (koloratursopran)
Puck (talroll)
Theseus/Teseus, hertig av Athen (bas)
Hippolyta, amasonernas drottning, förlovad med Theseus (alt)
Lysander och Demetrius, Hermias båda friare (tenor, baryton)
Hermia, förälskad i Lysander (mezzosopran)
Helena, förälskad i i Demetrius (sopran)
Bottom/Botten, vävare (basbaryton)
Quince/Kvitten, timmerman (bas)
Flute/Flöjt, blåsbälgsflickare (tenor)
Snug/Snugg, snickare (bas)
Snout/Snut, kittelflickare (tenor)
Starveling/Magerman, skräddare (baryton)
Cobweb/Spindelväv, Peaseblossom/Ärtblomma, Mustardseed/Senapskorn, Moth/Mal, alla älvor (fyra gossopraner)
älvkör (gossröster eller sopraner)
Tid och plats: Skog utanför Athen, Theseus palats, mytisk tid.


Handling/innehåll:
Akt I.
Skogen utanför Athen, djup skymning. Älvriket är i uppror: Kungaparet träter. Titania, älvdrottningen, vägrar lämna ut en indisk ädlingsson till Oberon. För att straffa Titania, befaller älvkungen Puck att skaffa fram en trollblomma, vars saft, om den droppas i ögonen, gör en person förälskad i den första som ögat möter. Athenska hantverkare träffas i skogen. De vill försöka sig på något nytt (inom konsten) och själva skriva och iscensätta ett teaterstycke till hertigens bröllop. Hermia har tillsammans med Lysander flytt från Athen för att inte tvingas äkta Demetrius. Denne är henne emellertid på spåren, tätt följd av Helena, som älskar Demetrius. Oberon befaller Puck att droppa växtsaften i Demetrius ögon, så att denne blir förälskad i Helena. Men Puck misstar Lysander för Demetrius och förtrollar honom. Den första som Lysander ser är Helena, som han förälskar sig i och han lämnar Hermia. Älvorna försöker lugna Titania. Oberon droppar själv trollsaften i sin uppstudsiga gemåls ögon.

Akt II.
I skogen. Natt. Hantverkarna repeterar sitt teaterstycke, inte långt från den sovande Titanias läger. Puck, som är förargad över de godmodiga hantverkarna och håller dem för narrar, låter spelledaren, vävaren Bottom, få åsnehuvud. De övriga flyr förskräckta därifrån. Titania vaknar och hennes blick faller på den åsnehövdade vävaren. Hon blir förälskad i honom. Oberon upptäcker vilken förvirring Puck har ställt till med bland de unga athenarna. Han griper in för att ställa allt tillrätta och droppar nu saften i ögonen på Demetrius, som förälskar sig i Helena. Lysander och Demetrius hamnar i fejd om den tidigare försmådda Helena, men vill inte längre veta av den tidigare så eftertraktade Hermia. Oberon befaller nu Puck att jaga de fyra älskande genom skogen tills de blir utmattade.

Akt III.
I skogen. Tidigt på morgonen. Oberon befriar Titania från hennes inbillade förälskelse. Vävaren återfår sin mänskliga skepnad. Kärleksparen uppfattar nattens tilldragelser som en dröm och förenas i den rätta konstellationen: Lysander och Hermia; Demetrius och Helana. I Theseus palats finner hantverkarna vävaren. Theseus och Hippolytas bröllop äger rum. Hertigen ger de förrymda kärleksparen tillstånd att gifta sig. Hantverkarna får uppföra sitt teaterstycke. Älvkungaparet, som nu har försonats, gratulerar det athenska hertigparet.


.
Länkar: En midsommarnattsdröm
Länkar redigerade 2015-07-08
.
A midsummer night's dream i engelska Wikipedia En midsommarnattsdröm i svenska Wikipedia A midsummer night's dream på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975