Domedagsprofeterna

Tonsättare: Wilhelm Peterson-Berger.
Libretto/text: Wilhelm Peterson-Berger.
Undertitel/nr: musikaliskt lustspel i tre akter.
Uruppförande: 21 februari 1919 på Operan i Stockholm.
Personer: Kapten Lennart Snorre
Elin, Dotter till Klas Mugg
Lars Bryngelsson, studen, förälskad i Elin
Klas Mugg, Elins far
Östen, bror till Lars
Johan Bure, professor
Simon Wolimhaus, apotekare
Rector Magnificus vid Uppsala universitet
Drottning Kristina
Bengt Skytte, landshövding i Uppsala
Fru Kerstin
Görvel Mårdh, kapten Snorres fästmö
Johan Papegoja
Brita, Elins moster
Emerentia, dotter till Brita
Måns Korck, adlig student
Johan Stjernadler, adlig student
Göran Sperling, adlig student
Arvid Ribbing, adlig student
professorer och studenter
Tid och plats: Uppsala, 1600-talet.


Handling/innehåll:
Akt I.
Både apotekaren Simon Wolimhaus och assessorn Johan Bure inbillar sig att de kan förutsäga domedagen och slår vad om vems profetia som skall gå i uppfyllelse. Om båda spår fel skall de byta gård. Detta oroar värdshusvärdens dotter Elin, som har förälskat sig i den unge bondsonen Lars. Han råkar i klammeri med de adliga studenterna i Uppsala och arresteras.

Akt II.
Kapten Lennart försöker övertala värdshusvärden Klas att godta Las som svärson. I gengäld skall han försöka avvärja gårdsbytet som hotar värdshusets existens. Därför sätter han eld på Wolimhaus hundgård, och just när processen mot Lars skall inledas i Uppsala sprider sig ryktet om branden. Rättegången avbryts.

Akt III.
Lars lyckas rymma och han överväger att antingen ta värvning som soldat i 30-åriga kriget eller utvandra. Medan kapten Lennart förklarar för Wolimhaus att vadet om gårdsbytet är ogiltigt därför att hans hundgård har brunnit, ljuder trumpetfanfarer.
Wolimhaus tror genast att det är domedagsbasuner och att hans profetia därmed har gått i uppfyllelse, men det är drottning Kristina som kommer, hyllad av folket. Hon benådar Lars och de båda domedagsprofeterna måste erkänna att de har blivit överlistade.


.
Länkar: Domedagsprofeterna
Länkar redigerade 2016-11-06
.
Fria noter till Domedagsprofeterna i IMSLP Domedagsprofeterna i engelska Wikipedia Domedagsprofeterna i svenska Wikipedia Domedagsprofeterna på Youtube                Källor: Operalexikon, Forum 1993 ; Wikipedia