Doktor und Apotheker

Tonsättare: Carl Ditters von Dittersdorf.
Libretto/text: Johann Gottlieb Stephanie d.y.
Svensk titel: Doktor och apotekare.
Undertitel/nr: Komisches Singspiel i två akter.
Uruppförande: 11 juli 1786 på gamla Burgtheater i Wien.
Personer: Stössel, apotekare (bas)
Claudia, hans hustru (mezzosopran)
Leonore, deras dotter (sopran)
Rosalie, Stössels brorsdotter (sopran)
Krautmann, läkare (bas)
Gotthold, dennes son (tenor)
Sturmwald, en invalidiserad kapten med träben och lapp för ena ögat (tenor)
Sichel, kirurg (tenor)
Gallus, en patients tjänare (tenor)
en polismästare (bas)
Tid och plats: Wien 1780.


Handling/innehåll:
Akt I.
Apotekaren Stössel ligger i fejd med doktor Krautmann och vill inte att hans dotter Leonore skall gifta sig med Krautmanns son Gotthold, utan vill gifta bort henne med den invalidiserade kapten Sturmwald. Kirurgen Sichel är förälskad i Stössels brorsdotter Rosalie. Gotthold och Sichel lockar en natt Stössel att lämna huset och klättrar in genom fönstret till sina tillbedda. De unga paren kommer överens om att gifta sig utan släktingarnas medgivande, men väcker i sin iver Stössels hustru Claudia. Den berusade Stössel kommer hem tillsammans med Sturmwald. Sichel och Gotthold gömmer sig i laboratoriet. Claudia spärrar in flickorna och Sturmwald lovar att hålla vakt. Men när han somnar, stjäl Gotthold och Sichel hans träben och uniform och låser in honom i laboratoriet.

Akt II.
En komedi spelas upp inför Stössel: Den till notarie förklädde Gotthold viger Leonore med Sturmwald, som i själva verket är Sichel. När de skall inta bröllopsmåltiden vaknar Sturmwald. Sichel klär ut sig till kvinna och undkommer. Claudia upptäcker maskeraden och skäller ut Stössel och Sturmwald. Under tiden har en patient, som behandlats av Stössel istället för Krautmann, avlidit. Krautmann anklagar Stössel för kvacksalveri. Claudia föreslår att Krautmann tar tillbaka sin anklagelse och att Stössel avstår att anmäla Gotthold för enleveringsförsök. Man enas om detta och ungdomarna kan gifta sig.


.
Länkar: Doktor und Apotekher
Länkar redigerade 2016-11-06
.
Noter till Doktor und Apotheker i IMSLP Doktor und Apothekeri svenska Wikipedia Doktor und Apotheker på Youtube                Källa: Opera, Könemann 1999