Die vier Grobiane / I quatro rusteghi

Tonsättare: Ermanno Wolf-Ferrari.
Libretto/text: Giuseppe Pizzolato efter Goldonis pjäs..
Svensk titel: De fyra grobianerna.
Undertitel/nr: operakomedi i tre akter.
Uruppförande: i tysk översättning av Hermann Teibler som Die vier Grobiane: Hofoper i München 19 mars 1906.
Personer: Lunardo (bas)
Margarita (mezzosopran)
Lucietta (sopran)
Simone (bas)
Marina (sopran)
Maurizio (bas)
Filiperto (tenor)
Cancion (bas)
Felice (sopran)
Riccardo (tenor)
Tid och plats: Venedig på 1700-talet.

Om hur fyra osympatiska män överlistas på ett komiskt sätt.
PM75

Operan är skriven på venetiansk dialekt, därav "quatro" i stället för "guattro".
WikipediaHandling/innehåll:
Akt I.
Lunardo har bestämt att hans dotter Lucieta skall gifta sig med Maurizios son Filipeto, men fäderna har förbjudit ungdomarna att träffas före vigseln. Varken Lucieta, hennes styvmor Margarita eller Filipeto ämnar finna sig i detta. Filipeto söker hjälp hos sin faster Marina, men hans farbror Simon kör honom på porten. Marina får besök av det äkta paret Felice och Canciano och greve Riccardo från Venedig, och de börjar smida planer.

Akt II.
Det är karnevalstid i Venedig, och därför är det ingen konst att skruda Filipeto i kvinnokläder så att han i sällskap med Riccardo kan få tillträde till Lunardos hus. Han förälskar sig genast i sin tillkommande, men då Maurizio och Canciano kommer gömmer sig yngligarna medan förlovningen eklateras. Då Maurizio vill hämta sin son får han veta att han är försvunnen tillsammans med greven. Det föranleder Canciano att fälla nedsättande anmärkningar om Riccardo, som därför känner sig manad att stiga fram ur sitt gömställe och försvara sig. Hela planen avslöjas, och Lunardo blir så rasande att han kör alla på porten och avlyser förlovningen.

Akt III.
Tre av de fyra "grobianerna", Lunardo, Maurizio och Simon, sitter och diskuterar vad de skall göra åt kvinnornas uppstudsighet. Nog vill de straffa dem, men det skulle ju gå ut över deras egen bekvämlighet. De avbryts i sitt prat av Felice, som med kvinnlig list slutligen övertygar dem om att ingenting annat har hänt än att ungdomarna har fått en chans att lära känna varandra före bröllopet, så männen förlåter sina hustrur och Lucieta och Filipeto får varandra.


.
Länkar: Die vier Grobiane / I quatro rusteghi
Länkar redigerade 2021-01-22
.
Wolf-Ferrari i IMDb Noter till I quatro rusteghi i IMSLP I quatro rusteghi på Spotify I quattro rusteghi i engelska Wikipedia I quattro rusteghi i svenska Wikipedia I quatro rusteghi på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975 ; Wikipedia