Den tjuvaktiga skatan

Tonsättare: Gioacchino Rossini.
Libretto/text: Giovanni Gherardini.
Originaltitel: La gazza ladra.
Undertitel/nr: melodramma i två akter.
Uruppförande: 31 maj 1817 på La Scala i Milano.
Svensk premiär: 14 juni 1843 på Operan i Stockholm.
Personer: Ninetta, Fabrizios tjänarinna (sopran)
Fabrizio Vingradito, en rik bonde (bas)
Lucia, hans hustru (mezzosopran)
Giannetto/Gianetto, hans son, en soldat (tenor)
Fernando Villabella, Ninettas fader (basbaryton)
Gottardo the Podestà, byns borgmästare (bas)
Pippo, en ung bonde (kontraalt)
Giorgio, borgmästarens tjänare (bas)
Isacco (tenor)
Antonio, fångvaktare (tenor)
Ernesto, en soldat (bas)

Skatan är den verklige förövaren av den stöld som en kammarjungfru döms till döden för.
PM75

Rossinis tidigare operor skrivna för Milano hade inte blivit särskilt väl mottagna och intrigmakarna på platsen hade banat vägen för ännu ett fiasko, men Den tjuvaktiga skatan blev en av kompositörens allra största framgångar. Redan under uvertyren kapitulerade publiken, och just den har sedan blivit ett av Rossinis mest kända och omtyckta stycken.
OL93


Handling/innehåll:
Akt I.
Ninetta är tjänsteflicka hos den rike bonden Fabrizio och hans hustru Lucia. Hon är hemligt förälskad i sonen i huset, Gianetto, som väntas hem från kriget, och även om Fabrizio inte har något emot förbindelsen tycker inte Lucia att den är lämplig.
Ninettas far Fernando söker upp sin dotter. Han har deserterat från armén och vill förmå henne att sälja den sista silversked han har kvar och lägga pengarna på ett överenskommet ställe så att han kan hämta dem där. Borgmästaren avbryter deras samtal och Fernando gömmer sig medan borgmästaren kurtiserar Ninetta. Hon avvisar honom mycket bestämt. Borgmästaren ber Ninetta uttyda ett dokument han har fått, men då hon märker att det är en efterlysning som gäller Fernando ändrar hon beskrivningen så att den inte stämmer på honom och han kan slippa undan. Ninetta säljer silverskeden till gårdfarihandlaren Isaac, och när hon kommer in i huset har Fabrizio varit och mött sin son. Nu skall det unga paret förenas.
Lucia börjar räkna sitt bordssilver och upptäcker att en sked saknas. Hon beskyller Ninetta för att ha stulit den. Borgmästaren frågar ut henne, och när han får veta att hennes far heter Fernando Villabella förstår han att hon har fört honom bakom ljuset för att rädda Fernandos liv. Dessutom tappar hon pengarna hon har fått för silverskeden. Alla börjar tro att hon är skyldig, och hon förs bort.

Akt II.
Ninetta döms till döden, och när varken Gianetto eller Fabrizio kan förmå henne att bevisa sin oskuld stadfästs domen. Hennes far ingriper och fordrar att hans oskyldiga dotter skall frikännas, men i stället grips han själv som desertör och Ninetta förs till avrättningsplatsen.
Lucia är olycklig över den vändning saken har tagit, men då unge Pippo sitter och räknar sina pengar kommer en skata flygande och stjäl ett mynt, och Pippo tar upp förföljelsen. Just när Ninetta skall stiga upp på schavotten kommer Pippo rusande och berättar att skatan är den riktiga tjuven. Inte bara hans mynt utan även den saknade silverskeden har påträffats, så Ninetta kan friges och förenas med sin älskade Gianetto medan hennes far benådas tack vare ett kungligt dekret. Allt slutar lyckligt.


.
Länkar: Den tjuvaktiga skatan
Länkar redigerade 2017-07-18
.
La gazza ladra i IMDb Noter till La gazza ladra i IMSLP La gazza ladra i engelska Wikipedia Den tjuvaktiga skatan i svenska Wikipedia La gazza ladra på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas Musiklexikon 1975 ; Wikipedia