Arnljot

Tonsättare: Wilhelm Peterson-Berger.
Libretto/text: Wilhelm Peterson-Berger.
Undertitel/nr: handling i tre akter.
Uruppförande: 13 april 1910 på Operan i Stockholm.
Personer: Olav Haraldsson, kallad Digre, norsk konung (baryton)
Gissur Hvite, hirdskald (baryton)
Tormod Kolbrunarskald, hirdskald (baryton)
Torfinn Munn, hirdskald (tenor)
Finn Arnesson, kungens hövitsman (baryton)
Tore Hund, bondehärens anförare (basbaryton)
Unn Hallbrandsdotter på Gällö, änka efter Sunvis Bjarm (mezzosopran)
Arnjot (Gelline), hennes son (baryton)
Östmund, gode på Frösön i Jämtland (bas)
Gunhild, hans dotter (sopran)
Gudfast Grimsson, hövding i Hakås, hennes make (baryton)
Sigvald Grimsson, hans broder (bas)
Torar, lagman på Frösön
Sigurd i Slandrom, jämtsk hövding (tenor)
Bård i Bräcka, jämtsk hövding (baryton)
Heming i Ås, jämtsk hövding (bas)
Göka-Tore, rövare i Jämtland (baryton)
Åflo-Faste, rövare i Jämtland (bas)
Ubma, nåjd (tenor)
Vaino, sameflica (sopran)
Jämtska och norska hövdingar och bönder, soldater, tingstjänare och gårdsfolk (kör)
Tid och plats: vikingatiden.


Handling/innehåll:
Akt I.
Arnljot har varit ute på vikingafärd i tre år och under tiden har hans trolovade Gunhild gift sig med hans rival Gudfast, som Arnljot hade bett ge besked till Gunhild om att hans hemresa hade blivit försenad. Då han äntligen kommer hem och får kännedom om Gunhilds svek blir han upprörd, och hans mor Unn uppmanar honom att ta hämnd på Gunhilds far Östmund, som är hövding över Jämtland och som Arnljot skulle efterträda. Vid tinget på Frösön blir Arnljot utskrattad, och i vrede dödar han sin rival Gudfast. Han döms fredlös och hans mor dör av sorg.

Akt II.
Arnljot har tagit sin tillflykt till Jämtlands skogar, där han har härjat och plundrat i fem år. Samerna har blivit lovade en belöning om de fångar honom, men först vill trollkarlen Ubma veta var Arnljot har gömt familjeskatten. Vaino, som skall skaffa honom upplysningarna, förälskar sig i Arnljot. Då Gunhild på sin flykt till Norge möter Arnljot vill han att hon skall stanna. men hon drar vidare. I en drömsyn ser Arnljot de kristna krigarna som sjunger psalmer, och då Ubma har lockat ur honom hemligheten om skatten och vill döda honom, räddar Vaino hans liv och råder honom att följa efter Gunhild till Norge och ansluta sig till den kristne Olav Trygvason.

Akt III.
Arnljot möter kungen vid Stiklastad och låter döpa sig. Han får bud om att Östmund på sitt dödsläger har utsett honom till sin rättmätige efterträdare, men han väljer att stanna vid Olav Trygvasons sida och såras dödligt under kampen. Kungen skickar efter Gunhild för att hon skall vårda honom, och de båda försonas. När han är död bär jämtarna hem honom till hans älskade Jämtland.

Arnljot är Peterson-Bergers försök att överföra Wagners idéer till svensk mark, och ändå har verket en så omisskännligt nordisk prägel att det närmast kan betraktas som en svensk nationalopera. Sedan 1935 uppförs den årligen som skådespel med musikackokmpanjemang på Frösön, där Peterson-Berger bodde från 1930.


.
Länkar: Arnljot
Länkar redigerade 2016-08-14
.
http://www.arnljot.se/
Arnljot i IMDb Arnljot i engelska Wikipedia Arnljot i svenska Wikipedia Arnljot på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Wikipedia