Aniara

Tonsättare: Karl-Birger Blomdahl.
Libretto/text: Erik Lindegren efter Harry Martinsons versepos om rymdskeppet Aniara, som kommer ur kursen och är dömt att fortsätta i evighet ut i rymden.
Undertitel/nr: Ett spel om människor i tid och rum i två akter och sju bilder.
Uruppförande: 31 maj 1959Operan i Stockholm.
Personer: Den blinda poetissan (sopran)
Daisi Doody/La Garçonne (sopran)
Mimaroben (basbaryton)
Cefone (bas)
Chefstekniker 1 och 2 (tenorer)
Chefstekniker 3 (baryton)
Den blinde (tenor)
Högkomikern Sandon (tenor)
Isagel, pilot (dansös)
Den stenstumt döve (stum roll, mimiker)
rymdkadetter emigranter (kör)
Tid och plats: Rymdskeppet Aniara, i en framtid.

På grund av sitt högaktuella ämne och bruket av elektronisk musik i operasammanhang var Aniara en sensation då den skrevs. Ledande svenska konstnärer arbetade gemensamt med uruppförandet och bidrog till att göra det till ett evenemang som väckte uppseende långt utanför Sveriges gränser. Året därpå sattes den upp i Hamburg och Bryssel och 1967 i Montreal i samband med världsutställningen. Sedan har det blivit tyst om Aniara i utlandet, men i Sverige har den tagits upp igen flera gånger.
OL93


Handling/innehåll:
Rymdskeppet Aniara är på väg bort från den förstörda jorden. På vägen kastas rymdskeppet ur kurs, och chefsteknikern måste underrätta passagerarna om att de aldrig kommer att nå Mars utan måste fortsätta resan i rymden i det oändliga.

Miman, som kan visa bilder av sådant som inget mänskligt öga ser, visar hur jorden spängs. Den blinde och Den döve skildrar hur storstaden Dorisburg lades i ruiner, och Miman dör av sorg. Den oändliga resan börjar sätta sina spår. Passagerarna deltar i olika kulthandlingar. I ljusårssalen firar man 20-årsminnet av Aniaras avresa med tal och sång. Till sist ebbar livet ut i Aniara. Alla är döda.


.
Länkar: Aniara
Länkar redigerade 2016-03-19
.
Aniara i IMDb Aniara i engelska Wikipedia Aniara i svenska Wikipedia Aniara på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975 ; Wikipedia