Amelia går på bal

Tonsättare: Gian Carlo Menotti.
Libretto/text: Gian Carlo Menotti.
Originaltitel: Amelia a ballo.
Engelsk titel: Amelia goes to the ball.
Undertitel/nr: opera buffa i en akt.
Uruppförande: 1 april 1937 i Philadelphia.
Svensk premiär: 30 december 1939 på Operan i Stockholm.
Personer: Amelia (sopran)
Amelias man (baryton)
Amelias älskare (tenor)
Amelias vän (kontraalt)
polischefen (bas)
Kokerskan (mezzosopran)
Hushållerskan (mezzosopran)
Plats: En elegant lägenhet i Milano.

(it. Amelia al ballo) Menottis första opera, uruppförd i Philadelphia 1937; uppförd i Stockholm 1939. Libretto av tonsättaren.
PM75


Handling/innehåll:
Amelia skall just fara på bal då hennes man kommer in och anklagar henne för att ha en älskare. Hon erkänner att det brev han står med i handen är skrivet av mannen uppe på fjärde våningen, och hennes make rusar uppför trappan. Under tiden firar älskaren sig ned med ett rep till Amalia och gömmer sig i lägenheten, men då den äkta mannen finner honom och vill skjuta klickar pistolen. De både männen börjar tala med varandra, först naturligtvis upphetsat men så småningom allt mer vänskapligt. Till sist blir det för mycket för Amelia, som vill i väg till balen. Hon kastar en vas på sin man, som faller medvetslös till golvet. Polisen tillkallas och Amelia påstår att hennes älskare är en främling som har trängt sig in i bostaden.

Han förs bort av polisen och den äkta mannen körs till sjukhuset. Mycket försenad kan Amelia äntligen ge sig av till balen, ledsagad av den galante polisen.


.
Länkar: Amelia går på bal
Länkar redigerade 2019-12-17
.
Amelia goes to the ball i engelska Wikipedia Amelia goes to the ball i svenska Wikipedia Amelia goes to the ball på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975