Albert Herring

Tonsättare: Benjamin Britten.
Libretto/text: Eric John Croizer efter Guy de Maupassants novel Le rosier de Madame Husson.
Undertitel/nr: comic opera i tre akter.
Svensk titel: Majgreven.
Uruppförande: 20 juni 1947 på Mr och Mrs John Christie's Opera House i Glydebourne i Sussex.
Personer: Lady Billows, en ståtlig, intolerant och barsk äldre dam (sopran)
Florence Pike, hennes hushållerska (alt)
Miss Wordsworth, lärarinna (sopran)
Mr Gedge, kyrkoherde (baryton)
Mr Upfold, Loxfords borgmästare (tenor)
Mr Budd, poliskommissarie (bas)
Sid, slaktargesäll hos Mr Upfold (baryton)
Albert Herring, butikspojke i moderns grönsaksaffär (tenor)
Nancy Waters, bagardotter (mezzosopran)
Mrs Herring, ägarinna till grönsaksaffären och Alberts mor (mezzosopran)
Emmy, Siss och Harry, skolbarn i Loxford (2 sopraner eller 2 gossopraner)
Tid och plats: Loxford, en liten marknadsstad i grevskapet East Suffolk i april och maj år 1900.

Uppförd i Göteborg 1951, Malmö 1960.
PM75


Handling/innehåll:
Akt I.
Scen 1.
I lady Billows frukostrum. Stadens honoratiores skall välja en majdrottning. Men i hela Loxford går det inte att uppbringa en enda flicka som är tillräckligt sedesam för att uppfylla de krav som lady Billows har ställt. Poliskommissarie Budd föreslår Albert Herring, en kysk, sedesam yngling som är strängt hållen av modern.

Scen 2. I mrs Herrings grönsaksaffär driver slaktargesällen Sid med grönsaksförsäljaren Albert. Han skrävlar om vilken glädje det är att jaga och flirta med Nancy. Då tillkännager festkommitén Albert utnämning till majgreve. När Albert försöker motsätta sig detta, talas han tillrätta av modern: Lady Billows har nämligen utlovat 20 pund i guld till den utvalde.

Akt II.
Scen 1.
Kyrkoherdens trädgård. Miss Wordsworth över tillsammans med barnen en hälsningssång till majgreven. Sid spetsar den för Albert avsedda lemonaden med en rejäl skvätt rom. Miss Wordsworth håller ett patriotiskt tal till majgreven, men eftersom sidorna till hennes manuskript har hamnat fel kommer fraserna i oordning. (Britten parodierar här en rad välkända patriotiska engelska såger.) Albert är alldeles för blyg för att svara, men dricker ur lemonaden. (Orkestern kommenterar med en fantasi över Tristanackordet – Wagner -> Tristan und Isolde – symbolen för en trolldryck som utplånar allt förnuft och alla hämningar.

Scen 2. I mrs Herrings grönsaksbutik. Den berusade Albert återvänder till butiken och är fast besluten att äntligen sätta sig upp mot sin mor. Men när Sid och Nancy passerar förbi, lämnar han butiken. Mrs Herring finner butiken tom.

Akt III.
Scen 1.
I grönsaksaffären följande eftermiddag. Alla tycker synd om Albert. När någon för med sig majkronan av apelsinblom, som hittats på gatan överkörd av en bil, tror mrs Herring att hennes son är död. Hon klagar högljutt: "Mitt i livets ljusa vår, oss döden hotar vart vi går". Då dyker Albert upp och berättar vilken glädje det skänker att festa natten igenom. Stadens honoratiores vänder sig bort från skyddslingen. Det är bara Sid och Nancy som hyllar den äntligen frigjorde Albert.


.
Länkar: Albert Herring
Länkar redigerade 2016-03-19
.
Albert Herring i IMDb Albert Herring i engelska Wikipedia Albert Herring i svenska Wikipedia Albert Herring på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975