industrial


Artister/Grupper: Industrial
Industrial (förekommer även med tilläggen noise eller metal, bra svensk term saknas) är den mest brutala rockmusik som har tillverkats på elektronisk väg. Rötterna går tillbaka till den så kallade industrimusik som Throbbing Gristle, SPK med flera skapade för 15 år sen men bör helst inte förväxlas med den. Kanadensiska Skinny Puppy hör till stilbildarna, med en tjock, ful och svårgenomtränglig musik som ibland har kallats cyberpunk (gruppens stamhak i början av 80-talet lär ha inspirerat vissa miljöer i William Gibsons "Neuromancer").

Den mest typiska gruppen är förmodligen Ministry, som leds av det mångsysslande ljudgeniet Al Jourgensen och vars specialitet är att förena allsköns elektroniskt och samplat oväsen med feta hårdrocksgitarrer. Musiken är på intet vis lättillgänglig men säljer miljonupplagor i USA. Detsamma gäller Nine Inch Nails, ett enmansprojekt som arbetar utifrån samma grunder, men med ett mer oförutsägbart och mångskiftande resultat. Debutalbumet låg på USA-listan i ett och ett halvt år.
.
I Europa är det viktigaste namnet schweiziska Young Gods, som kallat sig ett av de få verkligt samtida rockbanden. Gruppen är en trio med besättningen trummor-sång-elektronik. Alla de gitarrer som bygger upp gruppens musik är samplade. Svenske Joakim Thåström hör till beundrarna och ägnar sig åt sin egen variant på denna musik med sin grupp Peace, Love & Pitbulls. Fast han kallar musiken technotrash.

Dagens Nyheter

– Se även industrial dance och industrial metal.


.

.
Artister/Grupper: industrial
.
England
USA
Chrome USA
England
D.A.F. Tyskland
Tyskland
Fear Factory USA
Australien
Kanada
Belgien
KMFDM
Tyskland
Die Krupps Tyskland
Slovenien
England
USA
My Life with the Thrill Kill Kult
USA
Neon Judgement Belgien
Nine Inch Nails USA
Nocturnal Emissions England
Nurse With Wound England
Peace, Love & Pitbulls Sverige
Pigface USA
Psychic TV England
Revolting Cocks USA
Severed Heads Australien
Skinny Puppy Kanada
SPK Australien
Test Dept. England
Throbbing Gristle England
Thåström Sverige
Whitehouse EnglandKällor: Dagens Nyheter, AMG m.fl.