grunge

.
Artister/Grupper: Grunge
Grunge är inte en sorts musik utan två. Ursprungligen myntades termen för att beskriva den bullriga rockmusik som skapades i Seattle, en föga bemärkt universitetsstad på USA:s nordvästkust. Lokala band som Mudhoney spelade en till synes slarvig och opolerad garage-rock, som på slingriga vägar under andra halvan av 1980-talet letade sig fram till en allt större publik. Det mesta gavs ut på det lilla skivbolaget Sub Pop, som blev kult. Så slog Nirvana igenom 1991, och Seattle blev det tidiga 90-talets mest omsusade rockstad. Ungefär som Liverpool 1964. Band som kämpat i åratal flyttade dit och skivbolagen skrev kontrakt för glatta livet.

Den mest populära grungemusiken är dock snarast en form av hårdrock, fostrad av Led Zeppelin och Black Sabbath, men dystrare till sinnes. Allvarligare rockmusik är svår att finna, åtminstone om man letar högt upp på försäljningslistorna. Soundgarden och Alice In Chains är de mest framstående av dessa band, starkt riffbaserade och med plågade sångare, men de ursprungliga grunge-fansen godtar inte någotdera. De väljer Tad, ett råbarkat bullerband lett av den 150 kilo tunge Tad Doyle, vars musik låter som punkrock spelad av skogshuggare och som är ett av de minst framgångsrika – och därigenom givetvis mest genuina – av de ursprungliga Seattle-banden. De har numera allihop gått vidare till större skivbolag än Sub Pop.
.
Som med alla musikmodetrender har det gått inflation också i grunge, och idag kallas det mesta som är bullrigt och lite svårt för grunge emellanåt.

DN 1994-08-22

.

.
Artister/Grupper: grunge
.
Alice in Chains USA
Babes in Toyland USA
Bush England
Candlebox USA
Cantrell, Jerry USA
Clutch USA
Cobain, Kurt USA
Cornell, Chris USA
Everclear USA
Foo Fighters USA
Green River USA
Hole USA
Jawbox USA
L7 USA
Mad Season USA
Melvins USA
Moist Kanada
Mudhoney USA
Nirvana USA
Pearl Jam USA
Screaming Trees USA
Silverchair Australien
Soundgarden USA
Stone Temple Pilots USA
Tad USA
Vedder, Eddie USA
Veruca Salt USAKällor: Dagens Nyheter ; AMG m.fl.