trummaskin


Elektroniskt musikinstrument som spelar upp ljudet från trummor, men också andra slagverk. Konstruktionen består dels av en ljudande del och dels en rytmdel. De tidigaste trummaskinerna kallades rytmmaskiner. Under 1970-talet användes trummaskin inom popmusiken i enstaka låtar och på enstaka album. De slog igenom på allvar under 1980-talet inom popmusiken, från början främst inom synthpop men några år senare även inom annan popmusik och är där i dag mycket vanliga inom framförallt snabbare låtar, medan man inom rocken, precis som med andra elektroniska musikinstrument, många gånger visat en ovilja mot att använda dem. Från 1990-talet har trummaskiner kommit till stor användning genom musikgenrer som techno, dance och eurodance, där elektroniska musikinstrument dominerar.
Wikipedia

Roland TR-808
Trummaskin producerad av Roland 1980–1983. Den var en av de första programmerbara trummaskinerna, men låter inte som riktiga trummor utan mer syntetiskt då den bygger på analogsyntteknik.
Wikipedia
Roland TR-909
trummaskin skapad av Roland Corporation 1984, efterträdare till Roland TR-808. TR-909 är uppbyggd på såväl analogsynt- som samplingsteknik. Den är en populär trummaskin inom genrer som house, techno och hiphop. Den var dock inte speciellt populär när den släpptes; den ansågs låta alldeles för syntetisk.
Wikipedia.
Länkar: trummaskin
Länkar redigerade 2021-02-28
.
https://www.musicca.com/drum-machine
https://drumbit.app/
trummaskin i Libris trummaskin i Stockholms stadsbiblioteks bestånd Drum machine i engelska Wikipedia trummaskin i svenska Wikipedia drum machine på Youtube                Källa: Wikipedia