oud / ud


Oud (eller ud) är ett av de viktigaste instrumenten i arabisk och muslimsk musik. Detta korthalsade, bandlösa instrument, är en direkt förfader till den europeiska lutan. Namnet betyder ordagrant böjd gren eller en bit böjligt trä. Enligt vissa muntliga traditioner anses ouden ha skapats av en ättling till den bibliska personen Kain. Troligen härstammar ouden från persien, men den har vunnit popularitet bland musiker i Mellanöstern, Nordamerika och södra Europa, särskilt i Iberien.

Allmänt sett finns det två typer av instrument: turkisk oud, vanligen tillverkade i Istambul och gjorda av mycket lätt trä som ger en ljus ton; och arabisk oud, i regel tillverkade i Kariro och Damascus. De senare instrumenten är större och tyngre och har en djupare klang.

Man håller en oud nästan som en gitarr, men instrumentets framsida ska hållas i rät vinkel mot marken (icke synlig för den spelande). I allmänhet sitter den spelande på marken med benen korslagda. Oudens stora, välvda resonanskropp är vanligtvis päronformad och är gjord av ribbor av böjligt trä som är fästad vid en relativt kort hals. Denna hals skiljer sig markant från den hos de långhalsade europeiska lutorna som ouden är förebild till. Ouden har i regel tre runda ljudhål på kroppen, en utformning som inspirerats av marockanska lotusblommor. Ljudhålen är ofta vackert dekorerade med infällda material eller avancerade sniderier. Strängarna av tarm eller silke kan både plockas med fingrarna eller med ett plektrum. Fingertekniker för vänstra respektive högra handen är ofta virtuosa och varierar beroende på olika traditioner eller lärare som undervisar nya musiker.

Instrument Encyclopedia. Övers.: mk


.
Länkar: oud
Länkar redigerade 2017-04-22
.
oud i engelska Wikipedia oud i svenska Wikipedia oud på Youtube                Källa: Instrument Encyclopedia