darabucka, darbuka


Persisk-arabisk trumtyp spridd över ett mycket stort geografiskt område. Påträffas i alla arabisktalande länder, i Egypten, Israel, Nordafrika och förekommer ända upp till Sydryssland, Rumänien, Bulgarien, Iran, Turkiet och Grekland. En mängd namn och stavningar förekommer, alla med ursprung i tumbukin (sanskrit = trumma). Den ursprungliga typen hade formen av ett vinglas. Resonanskroppen gjord av bränd lera vars öppning täcks med pergament, ibland försedd med 2 sejare.

Darabuckan är ett mycket populärt folkinstrument. Moderna trummor har i regel skinnet spännbart medels skruvar, men fortfarande används även den typ som har snört eller limmat skinn, vanligen ett kraftigt fårskinn spänt över den brända lerkrukans öppning. Resonanskroppen kan även vara gjord av metall, men ger inte samma karaktäristiska klang. Darabuckan brukar målas med dekorativa mönster i bjärta färger och förses med färgglada garntofsar. Instrumentet tillhör gruppen handtrummor och anslås med händer och fingrar. Hålls vanligen under ena armen när den spelas.

De moderna varianterna med trä- eller metallkropp och skruvstämning finns i marknaden i varierande storlekar mellan 10-45 cm höjd och en skinndiameter mellan 8-10 cm. I vårt fuktiga klimat har det visat sig att originalinstrumenten är mindre lämliga. Otvivelaktigt förloras en del av den ursprungliga klangen på de moderna trummorna. Högt stämda trummor klingar mycket ljust och vasst om de anslås i kanten av skinnet. Ett anslag mitt på skinnet på de större trummorna framhäver den djupa resonansklangen och efter ett mycket kraftigt slag blir det egendomliga ljudet av ett returglissando tydligt märkbart. Som ersätning för darabucka kan man använda conga och bongo även om klangen långt ifrån nr darabuckans.

Ur darabucka har utvecklats en typ kallad dumbeg. Namnet troligen en travestering av det syriska namnet för darabucka, tumbk. Den syriska förebilden har en resonanskropp av silver men den amerikanska dumbeg har en resonanskropp av aluminium. Skinnet har fixerats medels två gjordar av vilka den under fastskruvats i resonanskroppen och tjänar som skruvfäste för skinngjordens spännskruvar. Dumbeg-trumman har i motsats till darabucka öppen botten. Skinndiametern är ca 30 cm och trummans höjd ca 42 cm.

Darabucka har kommit till användning även i den europeiska konstmusiken;
H. El-Dabh: Sonic No 10Miklos Maros: InversioniDarius Miljaud: La Mosquée de Paris (1932) - Leo Delibes: Lakmé (1883) - Andre Jolivet: Konsert för piano och orkester (1949-50) - Carl Orff: Prometheus (1968) – B. H. Tomasi: Konzert für Schlagzeug und Orchester.

Kroumata

Engelska: goblet drum..
Länkar: darabucka, darbuka
Länkar redigerade 2016-06-30
.
goblet drum i engelska Wikipedia darbuka i svenska Wikipedia darbuka på Youtube                Källa: Kroumata 1985