banjostränginstrument med fem eller flera strängar; spelas med plektron eller med fingrarna. Användes mycket inom den tidiga jazzen som harmoniskt stödinstrument, mindre ofta som melodiinstrument. I Gershwins.Porgy och Bess förekommer banjo.
PM75

banjo är en art av gitarr med vanligen 4-6 strängar, lång hals med tvärband och som klangkropp en låg trä eller metall-cylinder med överspänt trumskinn. Banjo används mycket i den tidigare jazzen och förekommer ofta i country and western music.
PM85

nordamerikanskt stränginstrument av gitarrtyp med en tamburinliknande resonanskropp (flat cylinder med trumskinn för ena öppningen) och lång hals, vanligen med tvärband för greppen. Den fyrsträngade banjon används ofta inom traditionell New Orleans-jazz, medan den femsträngade tenorbanjon främst är ett folkmusikinstrument (särskilt inom bluegrass).
BM03.
Länkar: banjo
Länkar redigerade 2016-06-29
.
http://spelabanjo.se/
banjo i Libris banjo i Stockholms stadsbiblioteks bestånd banjo i engelska Wikipedia banjo i svenska Wikipedia xxx på Youtube                Källor: Prismas musiklexikon 1975 ; Musikordboken 1985 ; Bonniers musiklexikon 3003