Suor Angelica / Syster Angelica

Tonsättare: Puccini, Giacomo.
Libretto/text: Giovacchino Forzano.
Undertitel/nr: Opera i en akt.
Uruppförande: 14 december 1918 på Metropolitan i New York, tillsammans med Il tabarro (Manteln/Kappan) och Gianno Schicchi.
Personer: Syster Angelica (sopran), Furstinnan, Angelicas faster (alt), Abedissan (mezzo), Syster Zelatrice (mezzo), Novisernas lärarinna (mezzo), Syter Genoveva (sopran), Syster Osmina (sopran), Syster Dolcina (sopran), Syster Infermiera (mezzo), 2 tiggarsystrar (2 sopraner), 2 noviser (sopran, mezzo), 2 lekmannasystrar (sopran, mezzo; systrar, noviser, änglaröster (kör).
Tid och plats: Ett kloster i slutet av 1600-talet.


Enaktsopera av Puccini, uppförd i New York f.f.g. 1918, tillsammans med Manteln och Gianni Schicchi bildande en triptyk; Syster Angelica är den andra i raden. Libretto av G. Forzano; Syster Angelica är en nunna och handlingen utspelas i ett kloster.
PM75


Handling/innehåll:

Efter kvällsandakten går nunnorna ut i klosterträdgården. Några åläggs mindre botgöringsplikter av syster Zelatrice. Systrarna ber för de nunnor som avlidit föregående år. Många har små önskningar. Endast syster Angelica säger sig inte ha någon sådan. Systrarna har svårt att tro henne. Syster Angelica har befunnit sig i klostret i sju år och verkar komma från en förnäm familj. Hon har i flera år längtat efter att få höra från sina anförvanter. Två tiggarsystrar berättar att en förnäm vagn har stannat till utanför klosterporten. Angelica kallas till besöksrummet. Hennes faster, furstinnan, är en förnäm men kylig och högdragen dam. Hon meddelar att hon har blivit anförtrodd att fördela familjearvet. Hon har uppfyllt sin uppgift, eftersom Angelicas yngre syster nu skall gifta sig, och skall bara låta Angelica underteckna papperen. Angelica frågar om namnet på brudgummen och får till svar att det är någon, som av kärlek har bortsett från den skam som Angelica har dragit över familjen. Den förödmjukade Angelica svarar att hon som botgöring har offrat allt till Jungfru Maria och att endast ett offer har synts henne möjligt: att glömma sonen. Furstinnan meddelar henne kyligt att barnet för två år sedan avled i en svår sjukdom. Med ett skri faller Angelica till marken. När systrarna i klostret har lagt sig för natten, beger sig Angelica ut i trädgården, där hon plockar giftiga örter och av dem tillreder en dryck. Knappt har hon hunnit dricka giftdrycken, förrän hon plötsligt inser den oerhörda synden av att begå självmord. I förtvivlan ber hon till Jungfru Maria om att bli räddad. Då öppnas dörren till kyrkan och Madonnan uppenbarar sig. Hon har ett blont gossebarn med sig. Angelica sträcker ut armarna mot sin son och dör.Källor: Opera, Könemann 1999 ; PM75
MusikSök 1998-2012