Snöflickan / Prinsessan Snöflinga

Tonsättare: Nikolaj Rimskij-Korsakov.
Libretto/text: av tonsättaren efter ett skådespel av Aleksandr Ostrovskij.
Originaltitel: Snegurotjka.
Undertitel/nr: opera i prolog och fyra akter.
Uruppförande: 1887 (PM75) 10 februari 1882 (OL93) på Marinskijteatern i S:t Petersburg.
Personer: Tsar Berendej (tenor) Maslenitsa (bas)
Bermjata, en bojar och tsarens förtrogne (bas)
Vårens fe (mezzosopran)
Kung Bore (bas)
Snöflickan (sopran)
Bobil Bakula (tenor)
Bobilitska (mezzosopran)
Lel, herde (kontraalt)
Kupava, en ung flicka, dotter till en förmögen bonde (sopran)
Mizgir, en köpman (baryton)
Förste härold (tenor)
Andre härold (bas)
Tsarens page (mezzosopran)
Skogsanden (tenor)
Bojarer, blinda män, säckpipare, herdar, gossar och flickor, skogsandar, fåglar, blommor (kör)

Legendens snöflicka, Vårens och Vinterns dotter, söks förgäves av solguden.
PM75

Rimskij-Korsakov skrev Prinsessan Snöflinga under en vistelse i Stevelo, där de lantliga omgivningarna och texten med sn sagokaraktär inspirerade honom till en äkta rysk folkloristisk opera. När den var färdig i maj 1881 visade han de för vännerna Balakirev och Borodin som blev entusiastiska. Den ryska publiken uppskattade den också, men den har inte slagit an så mycket i andra länder.
OL93Handling/innehåll:
Prolog:
Vårens fe och Vintern är oroliga för sin 16-åriga dotter Snöflinga därför att de vet att hon kommer att dö om solguden Jarilo får syn på henne. Själva måste de dra norrut men anförtror dottern åt skogsanden, som lovar att ta väl hand om henne. När föräldrarna är borta adopteras hon av Bobil och Bobilitska, bönder som bor utanför tsarens stad.

Akt I.
Prinsessan Snöflinga förälskar sig i herden Lel som är mer intresserad av andra flickor, men när den rike Mizgir kommer för att gifta sig med Kupava blir han så kär i Snöflinga att han vägrar vara med om bröllopet. Kupava är olycklig och vill ta sitt liv men räddas av Lel.

Akt II.

Kupava har stämt den trolösa brudgummen inför tsaren, som kallar Mizgir och Snöflinga till förhör.
Snöflinga bedyrar att hon inte älskar Mizgir eller någon annan, men tsaren kallar det för en synd mot solguden och utfäster en belöning till den som kan vinna den vackra flickans kärlek.

Akt III.
På en fest i skogen sjunger Lel en sång för tsaren och som belöning får han lov att kyssa vem han vill av flickorna. Han väljer Kupava, och Snöflinga är otröstlig. Mizgir försöker övertyga henne om att han älskar henne, men hon försvinner med skogsandens hjälp.

Akt IV.
Snöflinga har sökt upp sin mor för att få kärlekens gåva, och uppfyller dotterns önskan och Snöflinga säger ja till Mizgir. Tsaren ger det unga paret sin välsignelse, men nu har solguden värmt Solflingas hjärta och hon måste smälta och dö. Den olycklige Mizgir dränker sig i sjön, och tsaren tyder det som ett tecken på att solguden kommer att välsigna dem i framtiden.


.
Länkar: Snöflickan / Prinsessan Snöflinga
Länkar redigerade 2017-10-28
.
Noter till The snow maiden i IMSLP The snow maiden i engelska Wikipedia Snöflickan i svenska Wikipedia The snow maiden på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1999 ; Prismas musiklexikon 1975