Så tuktas en arbigga alt. Hårt mot hårt

Tonsättare: Hermann Goetz.
Libretto/text: Wiktor Widmann efter Shakespeares text.
Originaltitel: Der Widerspenstigen Zähmung.
Undertitel/nr: komisk opera i fyra akter.
Uruppförande: 11 oktober 1874 på Nationaltheater i Mannheim.
Svensk premiär 30 april 1888 på Operan i Stockholm.


Handling/innehåll:
Akt I.
Lucentio vill sjunga en serenad för den vackra Bianca men störs av husets tjänstefolk som vill gå därifrån, tyranniserade som de är av Biancas syster Katharina. Husets herre Baptista förmår ändå locka dem tillbaka, men Lucentio har knappast hunnit sjunga sin serenad förrän han åter blir avbruten, denna gång av Hortensio, som också vill sjunga för Bianca. De båda beundrarna börjar slåss, men Baptista jagar bort Hortensio. Det förbättrar emellertid inte Lucentios chanser ty Baptista förklarar att den äldre systern skall giftas bort först och att han också ämnar låta de båda flickorna utbilda sig i konst och vetenskap innan de går i brudstol. De båda kavaljererna kommer överens om att ta sig in i Baptistas hus som lärare och träffa Bianca på så sätt. På vägen möter Hortensio sin gamle vän Petruccio, som är på jakt efter en flicka med skinn på näsan. Hortensio berättar om Katharina, och Petruccio beslutar tämja henne.

Akt II.
Nästa morgon låter Katharina Bianca veta vad hon tycker om friarna och förklarar att hon aldrig tänker gifta sig, men så kommer Petruccio med Hortensio och Lucentio, som har förklätt sig till språk- och musikärare. Petruccio anhåller om Katharinas hand hos Baptista, men hon översköljer honom med skällsord. Han ger igen med samma mynt, och slutligen avtvingar han henne en kyss. Hon måste motsträvigt erkänna att han är en man efter hennes sinne, och med faderns tillstånd fastställer de dagen för bröllopet.

Akt III.
Biancas tillbedjare fattar nytt hopp. På bröllopsdagen uteblir Petruccio, och Baptista ger de båda huslärarna order att undervisa Bianca under tiden. båda utnyttjar chansen till kärleksförklaringar men avbryts av Petruccio, som anländer i trasor och genast efter vigseln fordrar att Katharina skall följa med till hans gods utan att vara med på bröllopsfesten.

Akt IV.

Petruccio behandlar Katharina precis så som hon själv tidigare har behandlat andra människor, och kuren gör verkan så att hon till slut tigger om nåd. Då paret får besök av det nygifta paret Lucentio och Bianca och av Baptista, har hon blivit mild och medgörlig.

Der Widerspenstigen Zähmung är Goetz enda opera. Den blev väl mottagen vid premiären i Mannheim och spelas då och då i Tyskland men har aldrig vunnit en plats på den internationella repertoaren.


.
Länkar: Så tuktas en arbigga
Länkar kontrollerade 2016-06-27
.
  Noter till Så tuktas en arbigga i IMSLP Så tuktas en arbigga på Youtube Så tuktas en arbigga i engelska WikipediaKällor: Operalexikonet, Forum 1993
MusikSök 1998-2016