Radamisto "Radamistus"

Tonsättare: Händel, Georg Friedrich.
Libretto/text: Nicola Francesco Haym efter Benedetto Domenico Lallis libretto till Francesco Gasparinis dramma per musica L'amour tirannico
Undertitel/nr: Opera seria i tre akter.
Uruppförande: Första versionen: 27 april 1720 på Haymarket Theatre i London; andra versionen: 28 december 1720 på Haymarket Theatre i London.
Personer: Radamisto/Radamistus, Farasmanes son (alt), Zenobia, Radamistos hustru (sopran), Farasmane/Pharasmane, Trakiens kung (bas), Tiridate/Tiridates, Armeniens kung (bas), Polissena/Polyxena, hans hustru och Farasmanes dotter (sopran), Tigrane/Tigranes, furste av Pontus (sopran), Fraarte (sopran).
Tid och plats: Trakien och Armenien, ca 50 e.Kr.
. .
Handling/innehåll:

Radamistos och Zenobias liv och kärlek hotas av den armeniske kungen Tiridate, som startar ett krig för att kunna röva bort Zenobia. Men hon förblir Radamisto trogen och Tiridates hustru Polissena förlåter sin otrogne man. Tiridgate besegras av en upprorisk härförare. Ädelmodet segrar, och paren återförenas. En lovsång till den äktenskapliga kärleken.

Akt I.
Den armeniske kungens tält - ett fältläger - torget utanför Radamistor palats.
Polissena beklagar sig över att hennes make Tiridate, Armeniens kung, är otrogen. Han har förälskat sig i Zenobia, den trakiske tronföljaren Radamistos hustru, och har angripit Trakien. Samtidigt uppvaktar Tigrane, Tiridates fältherre, Polissena, som dock tillbakavisar hans närmande. Radamisto och hans far Farasmane hamnar i armenisk fångenskap, men får behålla livet om de är beredda att kapitulera. Farasmane, Radamisto och Zenobia går dock inte med på detta utan är beredda att dö. Tiridate ger order om att fader och son skall dödas, men hans fältherre Tigrane underlåter att verkställa kungens befallning.

Akt II.
Araxflodens strand - Tiridates trädgård - kungssalen.
Radamisto och Zenobia lyckas fly. Den totalt utmattade kvinnan ber maken att döda henne, men han har inte hjärta att göra det och de kastar sig båda i floden. Radamisto tror att Zenobia är död, men Tigrane har räddat henne och hon befinner sig nu i Tiridates våld. Radamisto vill befria henne, men Polissena går emellan de båda männen - den ene är hennes man, den andre hennes bror - och förhindrar blodsutgjutelse. Då griper Radamisto till en list. Han förklär sig och sprider ut ett rykte om att han dött.

Akt III.
Kungapalatsets gård - inuti palatset - Tiridates tempel.
Tiridate ansätter Zenobia och erbjuder henne kungarikets krona. Eftersom Radamisto sägs vara död, är Tiridate obevakad och Radamisto lyckas smyga sig på honom. Polissena träder på nytt emellan. Radamisto skall avrättas. Tigrane har slutgiltigt tagit parti emot Tiridate och förhindrar att domen verkställs. Farasmane återinsätts på Trakiens tron. Radamisto är ny lyckligt återförenad med Zenobia och avstår från att hämnas. Tiridate känner ånger och återvänder till sin hustru Polissena.
Källa: Opera, Könemann 1999
MusikSök 1998-2008