Mozart och Salieri

Tonsättare: Nikolaj Rimskij-Korsakov.
Libretto/text: Aleksandr Pusjkin.
Originaltitel: Mozart i Salieri.
Undertitel/nr: dramatiska scener i två akter.
Uruppförande: 7 december 1898 på Solodovnikovteatern i Moskva.
Svensk premiär: 4 december 1972 i Konserthuset, Stockholm (konsertant).

Bygger på (den felaktiga) uppfattningen att Salieri förgiftade Mozart.
PM75

Då Pusjkin skrev sina dramatiska scener på 1830-talet var det alltjämt en utbredd uppfattning att Salieri verkligen hade mördat Mozart, så som han själv hade bekänt på sin dödsbädd. Rimskij-Korsakov utnyttjade först endast den andra scenen men byggde senare ut den till en hel opera. Inte förrän många år efter premiären uppfördes Mozart och Salieri utanför Ryssland.
OL93

Opus 48Handling/innehåll:
Salieri är missmodig därför att han aldrig har kommit så långt inom musiken som han ansesr att hans uppoffringar berättigat honom till. Då han får besöka av Mozart, som har roligt åt att en gatumusikant har misshandlat Cherubinos aria i Figaros bröllop och i samma sekund sätter sig ned och spelar en gudabenådad fantasi för honom, grips han av avund och beslutar mörda Mozart. Han inbjuder honom till middag och häller gift i vinet. Under måltidens gång berättar Mozart om sitt requiem, och då samtalet kommer in på Figaros bröllop drar sig Mozart till minnes att Salieri en gång har känt Beaumarchais personligen och frågar om det var sant att han var giftmördare.
Det förnekar Salieri, och Mozart skålar för deras vänskap. Han börjar känna sig dålig och går hem, och då inser Salieri att han har begått en illgärning och att avund var dess enda motiv. Som Mozart själv sagt kort innan: begåvning och missbruk av förtroende kan inte existera samtidigt, och geniet existerar för sin egen skull..
Länkar: Mozart och Salieri
Länkar redigerade 2017-10-29
.
Noter till Mozart and Salieri i IMSLP Mozart and Salieri i engelska Wikipedia Mozart and Salieri på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1993 ; Prismas musiklexikon 1975