Hans och Greta

Tonsättare: Engelbert Humperdinck.
Libretto/text: Adelheid Wette efter bröderna Grimms saga med samma namn.
Originaltitel: Hänsel und Gretel.
Undertitel/nr: Märchenspiel i tre akter.
Uruppförande: 23 december 1893 på Hoftheater i Weimar.
Personer: Peter, borstbindare (baryton)
Gertrud, hans hustru (mezzosopran)
deras barn:
Hänsel/Hans (mezzosopran) och
Gretel/Greta (sopran)
Sandmännchen/Jon Blund (sopran)
Taumännchen/Daggmannen (sopran)
Knusperhexe/Häxan (mezzosopran eller tenor)
Ekot (4 sopraner, 2 altar)
kakbarn (barnkör)
fjorton änglar (balett)
Tid och plats: Sagans tid och plats.

(ty. Hänsel und Gretel) opera av Humperdinck, uppförd i Weimar 1893. Libretto av A. Wette, tonsättarens syster, efter bröderna Grimm.
PM75

> KH-ref: K 1645, K 2117, K 3839, K 6122Handling/innehåll:
Akt I.
Ett litet torftigt rum i borstbindarens hus. Mor och far har lämnat huset för att söka efter pengar och bröd. Under tiden skall barnen göra nyttiga ting, stoppa strumpor och binda nya kvastar. Men Hänsel och Gretel är hungriga. Den enda trösten är kannan med mjölk, som utlovar en grötmåltid. De glada barnen tumlar runt och glömmer bort arbetet. Den uttröttade modern återvänder hem och ser att inget har blivit gjort. Hon grälar och griper efter kvasten för att bestraffa dem. Hon råkar då stöta till mjölkkannan på bordet, så att den välter. Hon skickar ut barnen i skogen för att plocka bär och säger till dem att inte komma hem förrän korgen är full. Fadern har haft tur och återvänder drucken, men med famnen full av mat. Men var är då barnen? I skogen finns den farliga häxan vid Ilsenstein. Föräldrarna skyndar själva ut i skogen för att söka efter barnen.

Akt II.
Skogen, i bakgrunden syns Ilsenstein. Under sitt sökande efter bär har barnen kommit i närheten av den farliga Ilsenstein. Hänsels korg är full, Gretel har knutit en blomsterkrans. Barnen börjar leka igen. Tiden går och det skymmer. Hänsel har glömt bort vägen hem. Den vackra, hamvana skogen känns plötsligt hotfull och farlig. Barnen tar sin tillflykt under ett träd. Sandmännchen (Jon Blund) gör dem lugna och sömniga. Fjorton änglar vakar över dem.

Akt III.
Taumännchen (Daggmannen) väcker barnen. De är hungriga igen. Men vad är nu detta? Ett helt hus av pepparkakor, vilken utmärkt frukost. Men häxan tar barnen tillfånga. Hänsel skall gödas, Gretel ska hon genast äta upp. När häxan säger till flickan att se till pepparkakan i bakugnen, spelar Gretel dum. Häxan visar henne hur man bär sig åt och när hon lutar sig in i ugnen slår Gretel igen luckan. När häxan brinner upp, exploderar ugnen och flera pepparkaksbarn dyker upp. Men de är alldeles stela och stumma. Hänsel och Gretel lyssnar ömsint till deras önskan om att bli fria. Gretel smeker barnen och de blir levande. Sedan befriar hon Hänsel. Pepparkaksbarnen tackar Hänsel och Gretel, som i sin tur tackar de fjorton skyddsänglarna. Föräldrarna, som nu har återfunnit sina barn och lyckliga sluter dem i sina armar, stämmer även de in i den hånfulla visan om häxan och tacksägelsen till änglarna.


.
Länkar: Hans och Greta
Länkar kontrollerade 2015-08-03
.
Noter till Hans och Greta i IMSLP Hans och Greta i engelska Wikipedia Hans och Greta i svenska Wikipedia Hans och Greta på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975
MusikSök 1998-2018