Fra Diavolo eller Världshuset i Terracina

Tonsättare: Francois Auber.
Libretto/text: Eugène Scribe.
Undertitel/nr: Opéra-comique i tre akter.
Uruppförande: 28 januari 1830 på Opéra-Comique i Paris.
Personer: Fra Diavolo, landsvägsrövarnas ledare (tenor)
Lady Pamela, engelsk dam på resa (mezzosopran)
Lord Cockburn, Pamelas make (baryton)
Lorenzo, officer vid Roms dragoner och Zerlines älskade (tenor)
Zerline/Zerlina, Mathéos dotter (sopran)
Beppo och Giacomo, landsvägsrövare (tenor, bas)
Mathéo/Matteo, värdshusvärd i Terracina (bas)
En mjölnare (bas)
En soldat (tenor)
dragoner, byfolk (kör)
Tid och plats: I närheten av Neapel, ca 1830.

(it., Broder Djävul) komisk opera av Auber, uppförd i Paris 1830. Fra Diavolo är en roll tecknad efter en berömd italiensk stråtrövare och före detta munk, som dog 1806.
PM75


Handling/innehåll:

Landsvägsrövaren Fra Diavolo sprider överallt skräck och fasa. Han bidrar dock till att Lorenzo finner lyckan. Dragonen infångar landsvägsrövaren, erhåller den utfästa belöningen och kan äkta sin Zerline.

Akt I.
Värdshusvärdens dotter Zerline älskar dragonen Lorenzo. Denne är emellertid fattig och Zerlina är bortlovad till en rik bonde. Lorenzo söker därför efter den beryktade landsvägsrövaren Fra Diavolo, på vars huvud man har utfäst ett högt pris. Just i detta ögonblicket söker ett engelskt äkta par skydd på värdshuset. Makarna har på resan blivit rånade av Fra Diavolo. Lorenzo tar upp jakten på denne. Under tiden dyker Fra Diavolo upp förklädd till markis och uppvaktar den engelska damen. Lorenzo återvänder med de stulna smyckena och får en rejäl belöning av engelsmannen.

Akt II.
Natt. Zerline går till sängs och lovar att hålla Lorenzos pengar i tryggt förvar, men iakttas i hemlighet av Fra Diavolo och dennes kumpaner Beppo och Giacomo. Zerline skall dödas och pengarna stjälas. Men i rättan tid överraskas Fra Diavolo av Lorenzo. Den förmente markisen hävdar att vissa komprometterande situationer förekommit som berör såväl Zerline som lady Pamela, och under tiden som Lorenzo och engelsmannen tvistar om vilken kvinna som har varit otrogen, undkommer landsvägsrövarna.

Akt III.
Fra Diavolo har kommit överens med Beppo och Giacomo om att de skall ge honom tecken när kusten är klar och folket har gått till kyrkan. Men de båda landsvägsrövarna är oförsiktiga och blir igenkända av Zerline. Lorenzo tvingar dem att ge det överenskomna tecknet. Fra Diavolo blir tillfångatagen. Lorenzo har nu tillräckligt med pengar för att kunna gifta sig med sin Zerline..
Länkar: Fra Diavolo
Länkar redigerade 2016-11-28
.
Fra diavolo i IMDb Noter till Fra diavolo i IMSLP Fra Diavolo i engelska Wikipedia Fra Diavolo i svenska Wikipedia Fra diavolo på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas musiklexikon 1975