Doktot Faust

Tonsättare: Ferruccio Busoni.
Libretto/text: Ferruccio Busoni efter Goethe.
Undertitel/nr: Dichtung für Musik i två förspel, ett mellanspel och tre huvudscener.
Uruppförande: Philipp Jarnachs version: 21 maj 1925 på Sächsisches Staatstheater (Opernhaus) i Dresden; Anthony Beaumonts version: 2 april 1985 på Teatro Comunale i Bologna.
Personer: Diktaren (talroll)
Doktor Faust (baryton)
Wagner, hans lärjunge och senare Rektor Magnificus (baryton)
Mephistopheles/Mefistofeles: först en svartklädd man, sedan munk, härold, hovkaplan, kurir, nattväktare (tenor)
Hertigen av Parma (tenor)
Hertiginnan av Parma (sopran)
Ceremonimästaren (bas)
Flickans bror, soldat (bas)
En löjtnant (tenor)
Tre studenter från Krakow (tenor, två basar)
Teologen (bas)
Juristen (bas)
Vetenskapsmannen (baryton)
Sex studenter i Wittenberg (fyra tenorer, två baryton)
Den blyge (bas)
Fem anderöster: Gravis (bas)
Levis (bas)
Asmodeus (baryton)
Beelzebuth/Belzebub (tenor)
Megäros (tenor)
Tre kvinnoröster (sopran, mezzosopran, alt)
Uppenbarelser (stumma roller): En svärm faunliknande smådjävlar, Salomon och drottningen av Saba, Samson/Simson och Dalila/Delila och En svart slavinna, Johanna och Salome samt En skarprättare, Helena, En naken yngling, Ett barn, Sex soldater, Två fackelbärare; kyrkobesökare soldater, hovfolk, jägare, katolska och protesantiska studenter, lantfolk (kör).
Tid och plats: Wittenberg och Parma i slutet av medeltiden.


Handling/innehåll:
Förspel I: Faust experimenterar förgäves med att vinna magiska krafter. Av tre studenter från Prag får han magiboken Clavis Astartis Magica, som skall ge honom besked om hur man kommer i kontakt med överjordiska krafter.

Förspel II: Med hjälp av magiboken lyckas Faust mana fram en tjänare från helvetet. Mefistofeles vet hur han skall gå till väga för att behaga Faust. Som prov på sitt kunnande dödar han fordringsägaren utanför den lärdes dörr. Medan påskklockorna ringer undertecknar Faust en pakt med djävulen, som skal uppfylla alla hans önskningar och i gengäld få Fausts själ.

Intermezzo: I Wittenbergs domkyrka bönfaller en soldat Gud om att visa honom den skändlige man som har förfört hans syster och därmed drivit henne till självmord. Faust smyglyssnar till bönen och önskar att soldaten skall undanröjas. Strax stormar beväpnade män kyrkan och dödar soldaten, som påstås ha mördat deras kapten.

Huvudspel:

Scen 1. Hertigen av Parma har till sitt bröllop bjudit in den berömde magikern Faust. Med Mefistofeles hjälp gör Faust med sina konststycken intryck på bröllopsgästerna och i synnerhet på hertiginnan. Han förvandlar dag till natt och låter på begäran framkalla bibliska gestalter. Hertiginnan underkastar sig Faust och följer honom viljelöst, medan Mefistofeles i hovkaplanens skepnad blidkar hertigen.

Scen 2. På ett värdshus i Wittenberg blir Faust indragen i ett meningsutbyte mellan protestantiska och katolska studenter. När de grälande väl har lugnat sig, vill de ta del av Fausts erfarenheter av kvinnor. Denne erinrar sig kärleken till hertiginnan. Mefistofeles underrättar honom om at hon, som han en gång älskade, nu är död och visar honom hennes "sista gåva": ett dödfött barn. Djävulen förvandlar det döda barnet till en halmkärve som fattar eld, och i lågorna visar sig idealbilden av en kvinna: den sköna Helena. Faust vill omfamna skepnaden, men den försvinner. Han blir medveten om livets förgänglighet och om hur obetänksamma hans handlingar har varit. Minnen ur barndomen väcks till liv och får honom att önska sig att kunna börja om. Men tre studenter från Prag, helvetets utsända, tillkännager hans nära förestående död.

Scen 3. En vinterkväll. Studenterna firar att Fausts tidigare lärjunge, Wagner, har utnämnts till Rektor Magnificus. Faust har återvänt till sin hemstad och på trappan till sitt gamla hus upptäcker han en tiggerska med ett barn, en uppenbarelse av hertiginnan. Hon ger honom det döda barnet. Förtvivlad skyndar Faust till domkyrkan, men den döde soldaten ställer sig i hans väg. Han lyckas ändå nå fram till krucifixet, men finner inga ord för sin bön. Mefistofeles förvandlar den korsfäste till en skenbild av Helena. I dödsögonblicket skänker Faust sin själ till det döda barnet och i barnets ställe reser sig en yngling. Mefistofeles finner nu bara Fausts själlösa kropp.


.
Länkar: Doktor Faust
Länkar kontrollerade 2016-08-16
.
Doktor Faust i IMDb Doktor Faust i engelska Wikipedia Doktor Faust i svenska Wikipedia Doktor Faust på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975
MusikSök 1998-2018