Den stumma från Portici

Tonsättare: Francois Auber.
Libretto/text: Eugène Scribe och Germain Delavigne.
Originaltitel: La muette de Portici.
Undertitel/nr: melodramma i fem akter.
Uruppförande: 29 februari 1828 på Grand Opéra i Paris. Svensk premiär: 19 mars 1836 på Operan i Stockholm.
Personer: Masaniello, en fiskare från Neapel (tenor)
Fenella, hans syster (stum roll)
Pietro, fiskare och vän till Masaniello (bas)
Borella, vän till Masaniello (bas)
Moreno, vän till Masaniello (bas)
Alphonse, son till greven av Arcos, vicekonungen av Neapel (tenor)
Elvire, spansk prinsessa och Alphonses fästmö (sopran)
Lorenzo, Alphonses förtrogna (tenor)
Selva, vicekungens officer (bas)
Elvires hovdam (sopran)
Tid och plats: Neapel och Portici 1647.

(fr. La muette de Portici) även kallad Masaniello, opera av Auber, uppförd i Paris 1829, libretto av E. Scribe och G. Delavigne; hjälten Masaniello är en revolutionsledare. Detta namn undvek Auber, då en annan opera med samma namn (av Carafa) hade haft premiär två månader tidigare; den vanliga titeln syftar på den kvinnliga huvudrollen.
PM75


Handling/innehåll:
Akt I.
Alfonso har svikit den stumma Fenella och gift sig med Elvira, men Fenella rymmer ur det fängelse där hon hållits fången och underrättar Elvira om att hennes man har bedragit henne.

Akt II.
Fenella uppsöker sin bror Masaniello och berättar att hon har blivit förförd av en man av hög rang, och brodern och de andra fiskarna lovar att hämnas henne.

Akt III.
Elvira är djupt besviken över Alfonsos handlingssätt och ber vakten leta reda på Fenella så att hon kan hjälpa henne, men då de försöker föra bort henne från hamnen i Neapel övermannas de av beväpnade folkmassor som just skall göra uppror.

Akt IV.
Upproret är nu i full gång, men Masaniello och Fenella beklagar våldet och brutaliteten. Alfonso och Elvira söker upp dem och ber om hjälp, och Masaniello ser till att de kommer undan. Folket kommer och ger stadens nycklar åt Masaniello, men fiskarna har förlorat tilltron till honom eftersom han hjälpt Alfonso.

Akt V.

Under frihetsfesten får Vesuvius ett utbrott, och då alfonso närmar sig med en armé drar Masaniello ut mot honom men dödas av sina egna medan han försöker rätta elvira från att mördas. Då Fenella får veta att brodern är död kastar hon sig ut från slottets balkong och omkommer i den glödande lavaströmmen från Vesuvius.


.
Länkar: Den stumma från Portici
Länkar redigerade 2015-07-12
.
Den stumma från Portici i IMDb Noter till Den stumma från Portici i IMSLP Den stumma från Portici i engelska Wikipedia Den stumma från Portici i svenska Wikipedia Den stumma från Portici på Youtube                Källor: Operalexikonet, Forum 1003 ; Prismas Musiklexikon 1975