Carmen

Tonsättare: Georges Bizet.
Libretto/text: Henri Meilhac och Ludovic Halévy efter Prosper Mérimées novell med samma namn.
Undertitel/nr: Opéra-comique i fyra akter.
Uruppförande: 3 mars 1875 på Opéra-Comique i Paris.
Personer: Carmen, en zigenerska (mezzosopran)
Don José, sergeant (tenor)
Micaëla, en flicka från Don Josés hemby (sopran)
Escamillo, en tjurfäktare (baryton)
två smugglare: Dancaïére (tenor), Ramendado (tenor)
två zigenerskor: Frasquita (sopran), Mercédès (sopran)
officerare: Zuniga, löjtnant (bas)
Moralès (baryton)
Andres, löjtnant (tenor)
Lillas Pastia, värdshusvärd (baryton)
folk på gatan, barn, cigarettarbeterskor, soldater, zigenare, tjurfäktare, smugglare
Tid och plats: Spanien, 1800-talet.

Bizets mest framgångsrika opera, uruppförd i Paris 1875; i Stockholm 1878. Libretto av H. Meilhac och L. Halévy efter P. Mérimées novell. Titeln är namnet på huvudpersonen, en zigenerska som arbetar i en cigarrettfabrik. Operans välkända habanera är hämtad från en sång av Yradier.
PM75


Choer des gamins: akt 1, scen 3. Habanera: akt 1, scen 5.
Rodion Sjtjedrin har skrivit musiken till baletten Carmen

VäV97


Handling/innehåll:
En passionerad kärlek tvingar den hederlige soldaten José att lämna sin bana som soldat. Carmens kärlek till friheten hamnar i konflikt med hans anspråk på att äga henne. Som soldat handlar han genom att döda det anarkiska elementet i sitt liv: Carmen.

Akt I.
Mittemot tobaksfabriken i Sevilla ligger kasernerna. Bondflickan Micaëla söker här sin José, en sergeant. Arbeterskorna har rast och strömmar ut ur tobaksfabriken. Utanför väntar redan deras kavaljerer. Carmen gör en effektfull entré och beundras av alla männen. Endast José står vid sidan om utan att ta intryck av henne och Carmen provocerar honom genom att kasta till honom en blomma. Bondsonen José blir förvirrad av den fräcka sexualitet som Carmen utstrålar, men återfår sitt lugn hos Micaëla. Då hörs oväsen från fabriken. Carmen har under ett gräl sårat en annan tobaksarbeterska. Löjtnant Zuniga befaller José att föra Carmen till fängelset. Hon förvrider huvudet på honom, han låter henne fly och hamnar därför själv i arrest.

Akt II.
Lillas Pastias värdshus är mötesplats för ett smugglarband, till vilket även Carmen hör. José har just blivit frisläppt efter en månad i fängelse och Carmen väntar honom. Den berömde tjurfäktaren Escamillo drar fram längs gatorna och möts överallt av bifall. Han tittar in hos Lillas Pastia och fascineras av Carmen. Hon hyser emellertid tacksamhet mot José. Hon sjunger och dansar för sin räddare, så som hon har lovat. När José hör taptot och skall återvända till kasernen, tvekar han mellan kärleken och plikten. När löjtnant Zuniga uppvaktar Carmen hotar José sin överordnade. Smugglarna skiljer slagskämparna åt. Nu finns det endast en enda utväg för José: att ansluta sig till smugglarbandet.

Akt III.
På natten tar smugglarna rast i bergen. Carmen har redan tröttnat på José. Tillsammans med sina väninnor rådfrågar hon korten om framtiden och dessa bekräftar hennes föraning om en nära förestående död. Några ur smugglarbandet drar vidare tillsammans med flickorna, som skall avleda tulltjänstemännens uppmärksamhet. José stannar kvar för att bevaka resten av smuggelgodset. Escamillo söker efter Carmen och hamnar i knivkamp med José. Carmen träder emellan och Escamillo bjuder in henne till nästa tjurfäktning i Sevilla. Då upptäcker de Micaëla, som står gömd bland klipporna och har kommit för att söka rätt på José. Hans döende mor vill se honom en sista gång. José tvekar att lämna smugglarna, men följer sedan med Micaëla, efter att i hotfulla ordalag ha talat om för Carmen att han tänker återvända.

Akt IV.
Tjurfäktningen är en stor folkfest och blir en triumf för Escamillo. Carmen har nu blivit hans älskarinna och reagerar muntert på publikens bifall. Utanför ingången till tjurfäktningsarenan väntar José på Carmen. Morskt låter hon honom veta, att han först har bett om kärlek, men nu kräver den. Carmen kastar den ring som hon en gång fått för hans fötter och försöker tränga sig förbi in i arenan, men möter Josés kniv.


.
Länkar: Carmen
Länkar redigerade 2016-03-21
.
Carmen i IMDb Noter till Carmen i IMSLP Carmen i engelska Wikipedia Carmen i svenska Wikipedia Carmen på Youtube                Källor: Opera, Könemann 1999 ; Prismas Musiklexikon 1975 ;
Vem är vem i klassisk musik 1997