Melodifestivalen


 
Öppnar index över Läsesalongens pressklipp
Länkar till internet

"Schlagerfestivalen", benämning dels på den internationella tävlingen Eurovision Song Contest (franska Mélodie Grand Prix), dels på den svenska uttagstävlingen till denna. Det är en tävling om årets bästa melodi som inleds med nationella uttagningar och avslutas med en stor internationell final. När den europeiska televisionen, EBU, utvecklades på 1950-talet inrättades European Song Contest som ett samarbetsprojekt.

1956 ägde den första Melodifestivalen rum i Schweiz. Sju länder deltog med vardera två låtar. Året därpå deltog tio. Numera tillämpas olika regler år från år för att begränsa antalet deltagarländer. Förutom europeiska nationer ställer även Turkiet och Israel upp i tävlingen. Vinnarlandet får arrangera nästa års evenemang. Från början hade man en jury somn röstade fram vinnarmelodin, men i dag används allt oftare telefonomröstning, ett system som gynnar populära och etablerade artister. Även om Melodifestivalen egentligen är en ren meloditävling blir artisterna, scenkläderna och produktionen allt viktigare. Tidigare tilläts artisterna enbart sjunga på de inhemska språken, men med tiden har engelska blivit alltmer dominerande.

Den nation som oftast har vunnit den internationella Melodifestivalen är (2003) Irland, som har vunnit sju gånger, och dessutom blivit segrare flest år i rad (1992, 1993 och 1994). Näst framgångsrikast är Frankrike, Storbritannien och Luxenburg, med vardera fem vinster. Sverige delar tredjeplatsen med Holland genom att ha vunnit fyra gånger. Den störste vinnaren bland deltagande artister måste sägas vara Irlands Johnny Logan (född 1965), som både skrev och framförde två vinnarmelodier (What's another year, 1980, och Hold me now, 1987) och dessutom skrev den låt som vann 1992, Why me? (framförd av Linda Martin).

BM03


.
Länkar: Melodifestivalen
Länkar redigerade 2012-03-11
.
Melodifestivalen i Wikipedia                  Källa: Bonniers musiklexikon 2003