Teen pop
Genre:..Rock........Index musikstilar: T

.
Artister/Grupper: Teen pop
Teen pop är i grunden dance-pop, pop och urban-ballader som marknadsförs för tonåringar. Ofta är det även tonåringar som framför den. Musik har förstås gjorts för tonåringar så länge det funnits en skivindustri, från flickorna med knästrumpor som svärmade för Sinatra till horderna av fans runt Fabian och Bay City Rollers, men teen pop är tonårsmusiken som gjorts från det sena 80-talet och framåt. Den hade sin första stora blomstring under 80-talets sista år, då Tiffany, Debbie Gibson och New Kids on the Block nådde stjärnstatus med deras lätta, refrängstarka, kommersiella dance-pop-låtar och adult contemporary-ballader. Särskilt NKOTB satte standarden för genren, när de strödde häftiga termer från de urbana innetrenderna, samtidigt som de förblev helt och hållet rumsrena och sött kommersiella.

Under 90-talets första år dominerade teen pop:en de amerikanska listorna, men när väl Nirvana slagit över i mainstream var det kört. Åtminstone var det så det verkade. I verkligheten gick den under jorden och över Atlanten till Europa, där Take That regerade på Englands listor med skivor bestående av lika delar NKOTB och George Michael. De hade några få syskongrupper som förblev brittiska angelägenheter, men Take That var teen pop:ens odiskutabla kungar. Just som de var på väg att nå stor framgång i USA med 1994 års singel Back for good, imploderade de, just som brittiska tonåringar började fascineras av brit-pop, Englands motsvarighet till den amerikanska grunge-revolutionen.

För ett kort ögonblick fanns det ingen teen pop på någon sida av havet, men allt det ändrades då Spice Girls släppte sin debutsingel Wannabe på sommaren 1996. Den fotogeniska, smart marknadsförda gruppen gjorde sensation över Storbritannien och spreds som en löpeld i USA 1997. Deras framgångar öppnade dörrarna för en våg av teen pop som var större än den i slutet av 1980-talet. Hanson var först ut med sin uppopade gamlingsrock, sen kom
Backstreet Boys att överskina alla sina likar under 1998 med ett pärlband av hitsinglar. Andra följde i deras skugga, antingen det var de mycket lika N Sync eller de Spice Girls-stylade All Saints. 1999 visade teen-popen inga tecken på försvagning. utan producerade en ny trend - poplolitan. Britney Spears och Christina Aguilera hade inte lämnat tonåren, men uppträdde som Madonna i sina glansdagar och spelade en nästan lika anspelande musik. Både Britney och Christina sålde miljontals skivor, liksom gjorde Backstreets och N Sync, och de bevisade därigenom att det inte bara var tonåringar som köpte teen pop i slutet av 1990-talet, vilket kan sägas varit stilens guldålder.


 

.
Artister/Grupper:  Teen pop
 
.
Spice Girls
Take That
Timberlake, Justin
Troop
Bieber, Justin .
.
.
Carter, Aaron
.
Clarkson, Kelly .
Cleopatra
.
Divine
.
.
5ive
.
Hanson .
New Kids On The Block .
N Sync .
Pink .
Rimes, LeAnn .
Shapiro, Helen .
Spears, Britney .

 

Källa: AMG
MusikSök 1998-2011