ragga


Artister/Grupper: Ragga
Ragga (eller dancehall reggae) är reggaemusikens svar på hip-hop, lätt förenklat. Liksom inom hip-hopen ägnar man sig åt rytmiserat tal snarare än sång, fast här kallas det toast i stället för rap och uppstod tidigare. En toastare skuttar mer mellan tonerna, nästan halvsjunger. Den musikaliska modellen är ännu mer avskalad än hip-hopens. En rytmisk raggalåt består av rytm, maskinellt framställd, med mycket lite kosmetika ovanpå. Reggaens baktakt finns där, men ibland inte mer än antydd. Därtill kommer en fixering vid vapen och sex som inte står några hip-hopare efter, däremot är ragga-artisterna svårare att förstå, på grund av den jamaicanska dialekten.

Den första stjärnan att nå utomlands var Shabba Ranks, bland annat har han gästat Scritti Politti och Maxi Priest, som ett mustigt inslag i deras annars mycket städade musik. På egen hand är han änmer råbarkad, en brölande röst som breder ut sig över asketiska bakgrunder. Kollegan Buju Banton är av samma skrot och korn, men hans noggrant upputsade debut för den internationella marknaden är kanske den mest lättilgängliga introduktionen till ragga.

Hur litet avståndet till hip-hop kan vara visar Super Cat och tre kolleger på en gemensam skiva. Men det finns en annan sida också. Duon Chaka Demus & Pliers står för den romantiska och rent insmickrande dancehall-reggaen, där toast och sång alternerar. I England finns vidare en hybrid mellan ragga och engelsk-indisk bhangra, kallad bhangramuffin och spridd genom Apache Indians fjolårshit (1993) Boom shack-a-lack.

DN 941004

.

.
Artister/Grupper: ragga
.
England
Jamaica
Jamaica
Jamaica
Jamaica
Jamaica
Demus, Junior
Jamaica
Jamaica
Jamaica
Jamaica
Paul, Frankie Jamaica
Jamaica
Jamaica
Super Cat
Jamaica
JamaicaKällor: Dagens Nyheter ; AMG
MusikSök 1998-2018