Industrial
Genre:..Rock........Index musikstilar: I

.
Artister/Grupper: Industrial
Industrial (förekommer även med tilläggen noise eller metal, bra svensk term saknas) är den mest brutala rockmusik som har tillverkats på elektronisk väg. Rötterna går tillbaka till den så kallade industrimusik som Throbbing Gristle, SPK med flera skapade för 15 år sen men bör helst inte förväxlas med den. Kanadensiska Skinny Puppy hör till stilbildarna, med en tjock, ful och svårgenomtränglig musik som ibland har kallats cyberpunk (gruppens stamhak i början av 80-talet lär ha inspirerat vissa miljöer i William Gibsons "Neuromancer").

Den mest typiska gruppen är förmodligen Ministry, som leds av det mångsysslande ljudgeniet Al Jourgensen och vars specialitet är att förena allsköns elektroniskt och samplat oväsen med feta hårdrocksgitarrer. Musiken är på intet vis lättillgänglig men säljer miljonupplagor i USA. Detsamma gäller Nine Inch Nails, ett enmansprojekt som arbetar utifrån samma grunder, men med ett mer oförutsägbart och mångskiftande resultat. Debutalbumet låg på USA-listan i ett och ett halvt år.
.
I Europa är det viktigaste namnet schweiziska Young Gods, som kallat sig ett av de få verkligt samtida rockbanden. Gruppen är en trio med besättningen trummor-sång-elektronik. Alla de gitarrer som bygger upp gruppens musik är samplade. Svenske Joakim Thåström hör till beundrarna och ägnar sig åt sin egen variant på denna musik med sin grupp Peace, Love & Pitbulls. Fast han kallar musiken technotrash.

DNArtister/Grupper:...Industrial
 
.
Peace, Love & Pitbulls .
Pigface .
Chrome Psychic TV .
Revolting Cocks .
D.A.F. Severed Heads .
Skinny Puppy .
Fear Factory SPK .
Test Dept. .
Throbbing Gristle .
Thåström .
KMFDM
Whitehouse .
Die Krupps . .
. .
. .
. .
My Life with the Thrill Kill Kul
. .
Neon Judgement . .
Nine Inch Nails . .
Nocturnal Emissions . .
Nurse With Wound . .

 

Källor: DN ; AMG
MusikSök 1998-2011