Death metal
Genre:..Rock........Index musikstilar: D

.
Artister/Grupper: Death metal
Death metal är en av de mest extrema musikformer som någonsin har nått en stor publik. Underredet är ungefär som thrash metal, ett envetet harvande av rudimentära riff, fast med gitarrerna nedstämda några tonsteg för murrigare ljud och den extrema snabbheten varvad med lika extrem långsamhet. Till detta läggs en grymtande sång som bara låter vagt mänsklig, och där de ensidigt nattsvarta texterna om död och pina blir omöjliga att uppfatta.

Amerikanska Death hör till de tidigaste utövarna, även om det är svårt att säga exakt var gränsen mellan thrash och metal går. Morbid Angel är också veteraner, och ett av de mest virtuosa banden i facket. Flörtar dessutom vilt med allsköns mörk mytologi, vilket är vanligt.
Ett annat äckligt ämnesområde har brittiska Carcass valt, med texter som obduktionsprotokoll till en förvånansvärt sofistikerad musik. Att vara värst är ovanligt viktigt i denna genre. Sverige hör till de främsta länderna och störst är Entombed, ett av genrens allra mest flexibla och nyanserade band.

En variant på death metal är black metal, vilket enkelt uttryckt är samma sak fast med satanistiska texter. Typiska kännetecken är usel ljudkvalitet, en mindre komplex musikalisk struktur samt en tendens att sminka ansiktet i utsmetat svart och vitt. Av någon anledning särskilt stort i Norge, där de två mest betydande banden är overksamma då ledaren för det ena sitter i fängelse för mordet på ledaren av det andra.
Svenska Marduk håller högre musikalisk klass än de flesta.


Skivor:
Death: Scream bloody gore  1987
Morbid Angel: Altars of madness  1989

Carcass: Necroticism - Descanting the insalubrious  1991

Entombed: Wolverine blues  1993

Marduk: Dark endless  1992

Nils Hansson / DN 940921


.
Artister/Grupper:...Death metal
.
Alastis
Disincarnate My Dying Bride
All That Remains Dismember Napalm Death
Amorphis Dissection Nasum
Anathema Edge of Sanity Obituary
Arch Enemy Opeth
Paradise Lost
Atheist
Fear Factory Samael
Fleshcrawl Satyricon
Borknagar The Gathering Tiamat
Burzum Gorefest Ulver
Cancer
The Haunted Venom
Hypocrisy
Cannibal Corpse
Immortal
Ishtar
Cynic
Malevolent Creation
Dark Tranquility Marduk
Mayhem
Meshuggah
Dimmu Borgir Morbid AngelKällor: DN ; AMG
MusikSök 1998-2011