Dobro


En mekaniskt förstärkt gitarr med aluminiumlock.
BM03


Det började med sökandet efter en ljudstarkare gitarr – en gitarr som kunde mäta sig med de trumpeter, saxofoner och banjos som dominerade populärmusiken på 1920-talet. George Beauchamp, gitarrist från Los Angeles, tog sin vision om ett mekaniskt förstärkt instrument till John Dopyera och hans bror Rudy, slovakiska immigranter som redan hade patent på flera förbättringar för banjos. John Dopyera fulländade en modell genom att använda tre aluminiumkoner, Rudy föreslog en metallkropp för att öka ljudstyrkan och 'The National tri-cone resonator guitar' såg dagens ljus 1927.

John Dopyera lämnade National 1928 och började utveckla en billigare gitarr med träkropp, en enda kon och en spindelliknande stallbas. Han introducerade den nya uppfinningen vid slutet av 1928 under namnet Dobro – en kombination av Dopyera och Brothers (bröderna John, Rudy, Emile, Robert och Louis kom att spela olika roller i produktionen och finansieringen av företaget).

National svarade med en egen gitarr med en kon och en kakliknande stallbas. Efter att respektive sida stämt den andre, smälte de 1932 samman och bildade The Nationial-Dobro company. Även om resonatorgitarrer till en början var en framgångsrik produkt, bytte företaget snart sitt fokus till att utveckla elektriska gitarrer.

National tillverkade inga Dobro-gitarrer efter andra världskriget, men flera av Dopyera-bröderna återupplivade resonatorgitarren med spindelstall under märket DB Original. Familjemedlemmar bilade The Original Musical Instrument company 1967 och tillverkade resonatorgitarrer under märket Hound Dog fram till 1970, då de slutligen återerövrade namnet Dobro.

Gibson Musical Instruments förvärvade O.M.I. 1993 som blev The Original Acoustic Instrument division under Gibson. Sedan dess har O.A.I. fört samman alla de bästa egenskaperna hos de ursprungliga instrumenten av trä- respektive metallåda samt utvecklat nya designer för slidegitarrspel. - - -
http://www.gibson.com/products/oai/dobro/story.html.
Länkar: Dobro
Länkar kontrollerade 2016-06-30
.
Dobro på Youtube Dobro i engelska Wikipedia
Dobro i svenska WikipediaKällor: Bonniers Musiklexikon 2003 ; www.gibson.com/
MusikSök 1998-2017