Wu-Tang Clan

Från: USA.
Bildad: 1992.
Medlemmar: Genius/GZA (alias Justice, Maxi Million, f. Gary Grice)
Ghostface Killa (alias Tony Starks, Sun God; f. Dennis Coles)
Inspecta Deck (aka Rebel INS, Rollie Fingers; f. Jason Hunter)
Masta Killa (alias Noodles; f. E. Turner)
Method Man (aka Johnny Blaze, Ticallion Stallion, Shakwon,
Methical, the MZA; b. Clifford Smith)
Ol' Dirty Bastard (alias Unique Ason, Joe Bannanas,
Dirt McGirt; f. Russell Jones, circa 1969)

Raekwon the Chef (alias Shallah Raekwon, Lou Diamonds;
f. Corey Woods)

The RZA (alias Prince Rakeem, alias the Rzarecta,
Chief Abbot, och Bobby Steelsf, f. Robert Diggs)
U-God (aka Golden Arms, Lucky Hands, Baby U, 4-Bar Killer;
f. Lamont Hawkins)
Musikgenre: ..rap.
Musikstil: hardcore rap, east coast rap.
Aktiv: 1990-talet ; 2000-talet.

Öppnar index över Läsesalongens pressklipp i nytt fönster.....Länkar till internet.....Diskografi
De växte upp tillsammans i Brownsville i Brooklyn respektive Park Hill och Stapletonkvarteren på Staten Island, där flera av medlemmarna gick i skolan tillsammans. Diggs, Grice och Jones var kusiner och både som barn och unga spelade de musik tillsammans. Diggs och Grice var från starten gruppens drivande krafter. Diggs lärde sig som 13-14-åring grundläggande DJ-teknik av Jones och kring 1987 började han också producera musik. I sin ungdom var flera av gruppens medlemmar också verksamma som langare mm. Det råder delade meningar om när gruppen etablerades, men Diggs, Grice, Jones och Smith började av allt att döma kalla sig Wu-Tang Clan år 1990. Senare anslöt sig de andra rapparna till gruppen, som i övrigt hade en tämligen skiftande sättning.

Under loppet av 1991 började gruppen spela in och producera debutsingeln Protet ya neck, som också ingick på albumet Enter the Wu-Tang (36 chambers), vilket gavs ut 1993 på gruppens eget skivmärke, Wu-Tang Records. Det väckte så pass mycket uppmärksamhet att LOUD Records/RCA erbjöd gruppen ett kontrakt. Avtalet gav de enskilda medlemmarna möjlighet att spela in skivor i eget namn på andra bolag, vilket de också gjorde. Gruppens rappar framfördes i en form av verbal kampstil, som på ett mytologiskt och mystiskt vis rymde inspiration från både schack, maffiaromantik och islam och från den kinesiska kampsporten kung fu. I gruppens universum var svärdet en symbol för språket, och de betraktade sig som kung fu- och karateelever till läromästare från det buddistiska klostret Shao Lin. Musikaliskt påverkades gruppen bl a av KRS-One. De relativt få utgivningarna under namnet Wu-Tang Clan, och de många skivorna i de enskilda medlemmarnas namn var av tämligen skiftande kvalitet.

Woods och Coles medverkade på plattor med bl a Mobb Deep och Jodeci. Coles hördes på upptagningar tillsammans med LL Cool J och Kenny "Babyface" Edmonds, medan Jones spelade in skivor tillsammans med bl a Bid Daddy Kane och Slum Village. Smith gästmedverkade på skivor med bl a Mary J Blige, Shaquille O'Neal, 2Pac, Notorious B.I.G., LL Cool J, Moob Deep och Elgin Lumpkin (alias Ginuwine) och han gjorde också inspelningar tillsammans med Reggie Noble (alias Redman). Både Diggs, som också var medlem i gruppen Gravediggaz, och Grice spelade redan 1990-91 in plattor i eget namn. Diggs producerade dessutom musik åt bl a Cypress Hill, Shyheim Franklin och heavy metal-gruppen Dog Eat Dog. Diggs skrev också musik till och medverkade i filmen Ghost Dog från 1999, samt på CD-skivor med bl a Carlton Grant (alias Spragga Benz), Afu-Ra och Handsome Boy Modeling School.
BR05.
Länkar:  Wu-Tang Clan
Länkar kontrollerade 2007-03-30
.

.


.
Skivor:  Wu-Tang Clan........ = i KHs ref 2008-07-30
.
1993
Enter the Wu-Tang (36 Chambers)
Loud
1997
Wu-Tang forever
Loud/RCA
2000
The W
Columbia
2001
Iron flag
Sony
2002
Rules/Uzi
Sony
2004
Disciples of the 36 chambers: Chapter 1
Sanctuary Records

 

Källor: BR05 ; AMG
MusikSök 1998-2008