.
Urga

Från: Sverige.
Bildad: 1996.
Medlemmar: Irya Gmeyner (sång , kör) Savannah Agger (sång , saxofon) Hadrian Prett (fiol) Magnus Larsson (bas, akustisk bas) Jouni Haapala (slagverk) Stefan "Alec" Schöning (trummor) Henrik Ekberg (gitarr) David Tallroth (gästmedlem) (gitarr).
Musikgenre: ..rock.
Musikstil: x

Öppnar index över Läsesalongens pressklipp i nytt fönster.....Länkar till internet.....Diskografi
Sommaren 1996 gjorde Cirkus Cirkör ca 100 spelningar med "Ur Kaos föds allting" - en minst sagt spektakulär föreställning. Många lade särskilt märke till den vilda & annorlunda musiken. Orkestern hette Urga och det amerikanska bolaget Eerie Materials gjorde en platta som kom ut 1997. Den fick ett mycket positivt mottagande i pressen.

Strax efter turnéns slut upplöstes gruppen, då några medlemmar konstigt nog kom på, att de hellre ville göra andra saker än att spela musik. Men redan hösten 1997 samlade Savannah och Irya ihop en ny och utökad sättning (se medlemmar).

Sommaren 1998 gjorde nya URGA en hel del mängd spelningar på egen hand. Publiken bjöds på en rolig, vild och glad föreställning. De gjorde succé på både Arvikafestivalen och FaluFolfmusikFestival. Radion spelade in konserten i Falun och sändes i oktober-98. Tyvärr kunde man inte se trapetskonstnärerna i radion....men man kunde höra publikens oerhörda jubel. Mellan spelningarna tillbringade de tiden på Silence Studio där de spelade in sitt nya album Etanol.
 

Party + anarki + rock + world?!
Vad spelar de? Inte vet vi vad det ska kallas, men nån sorts rock är det, fast utan regler. Det finns också inslag som får en att tänka på zigenska lägereldar, hetsiga danser i nåt fjärran land och vilda hästar över prärien. Temperaturhöjande party-musik kan vi i alla fall enas om!

Eget språk - Urganska
Barndomsvännerna Savannah och Irya skriver det mesta av musiken och all text - på urganska!!? Jo, du läste rätt, men du har troligen aldrig hört talas om detta språk, för det har de hittat på själva. Mest för att få konsonanter och vokaler på rätt plats till musiken. Se ordlistan i CD-häftet om du vill följa med i handlingen…

Korkskruv genom tungan?
Urga är ett färgstarkt band på scenen. Och som om inte det vore nog, har de ofta med sig en eller annan artist från Cirkus Cirkörs stall. Det kan faktiskt hända att man får se en transvestit gå på lina eller någon som kör en korkskruv genom tungan, eller kanske kommer det ett par trapetskonstnärer ner från taket…ja, det kan hända lite vad som helst och man kan aldrig så noga veta med URGA och deras spektakulära kompisar.
http://www.silence.se/urga/
 


.
  Länkar:  Urga
Länkar senast kontrollerade 011003
. .
http://www.silence.se/urga/

.


.
  Skivor:  Urga........- Inga skivor i Läsesalongens ref.bestånd 010101  
. . .
Etanol x
2001 Urgasm

 
.

Källa: http://www.silence.se/urga/
MusikSök 1998-2001