Underworld

Från: England.
Bildad: 1988 i London.
Medlemmar: Allen, Baz / elbas
Burrows, Bryan B. / trummor

Emerson, Darren / DJ
Hyde, Karl (fd Freur) / sång, elgitarr
Smith, Rick (fd Freur) / keyboards
Thomas, Alfie / elgitarr
Musikgenre: ..electronica.
Musikstil: club/dance, techno, house.
Aktiv: 1980-talet ; 1990-talet ; 2000-talet.

.Öppnar index över Läsesalongens pressklipp i nytt fönster.....Internetlänkar.....Diskografi
Albumen Underneath the radar och Change the weather visade upp en kompetent, men inte särskilt originel grupp, tydligt inspirerad av den mer funkorienterade delen av den brittiska new wave-vågen från tidigt 1980-tal. Gruppen gick aldrig riktigt hem hos den brittiska publiken, men de sålde bra i USA och Australien. Underworld upplöstes dock 1989 efter en turné i Nord-amerika med The Eurythmics. Då hade gruppen krympt till en trio bestående av Smith, Hyde och Thomas. Härefter stannade Hyde i USA, där han bl a arbetade som studiomusiker i Prince Paisley Park-studios. Smith däremot åkte hem till London, där han träffade den mer än tio år yngre Darren Emerson, en hyllad DJ i technokretsar. Efter Hydes hemkomst i början av 1990-talet bildade dessa tre gruppen Lemon Interrupt, som snart tog tillbaka namnet Underworld. Genom ett par oortodoxa singelutgåvor, bl a "debuten" Mother earth, och den tio minuter långa Hmmm... Skyscraper i love you från november 1992, fick den nybildade gruppen snart ett rykte som ett av den framväxande technoscenens mest originella namn. Detta rykte bekräftades av den banbrytande Dubnobass withmyheadman, där Underworld med sin användning av röst och gitarr - samt Hydes dagboksaktiga stream of consciousness-texter - tydligt utmärkte sig från technons huvudfåra. Live var gruppen ännu mera radikal, eftersom mycket av det som hände på dess konserter var rena improvisationer. Gruppen själv jämförde sin spelstil med "Miles Davis orkester från 70-talet, tillförd Iggy Pop & The Stooges energi".

Underworld blev efter utgivningen av Dubnobass whithmyheadman mycket efterfrågad som remixare, bl a åt Björk, Leftfield och St. Etienne. Gruppens egen musik blev också flitigt remixad. Det kan man bl a höra på Dark & long, som är en dansk utgåva med sex mycket olika versioner av numret Dark & long från Dubnobass withmyheadman. Parallellt med dessa aktiviteter var Emerson en mycket efterfrågad trance-DJ, och efter utgivningen av Beaucoup fish valde han att lämna Underworld för att helt och hållet koncentrera sig på sin karriär som DJ. Han var dock med på liveutgåvan Everything everything. På A hundred days off var Underworld däremot en duo igen. Parallellt med Underworld arbetade Smith och Hyde också på reklambyrån Tomato, som bl a stod bakom Underworlds skivomslag och videofilmer. Underworld komponerade musiken till flera av Tomatos reklamfilmer, men den musiken gavs aldrig ut på CD. En bok, Process, med exempel på Tomatos reklam kom ut i november 1996, och samma år ställde företaget ut sina arbeten på utställningar i eget namn i Edinburgh och London.

Underworld spelade på Roskildefestivalen 1994, där de bl a hade Björk med på scenen. År 1996 och 2000 spelade de också i Roskilde.
BR05


 

.
Länkar:  Underworld
Länkar kontrollerade 2006-05-11
.

.


.
Skivor:  Underworld........ = i KHs ref 2009-04-24
.
1988
Underneath the radar
Sire
1989
Change the weather
Sire
1991
Mother earth (12"-EP)
Tomato Records
1994
Dubnobass withmyheadman
Junior Boys Own
1994
Dark & long
April
1996
c
Second toughest in the infants
Junior Boys Own
1999
Beaucoup Fish
Junior Boys Own
2000
Everything everything
Junior Boys Own
2002
A hundred days off
Junior Boys Own
2003
Underworldn 1992-2002 (samling)
Junior Boys Own

 

Källa: BR05
MusikSök 1998-2010